Viza pentru Cambodgia

Viza Cambodgia - informatii obtinere viza Cambodgia

Este necesară viza

Cetatenii români pot primi viza turistica, de tranzit si de afaceri la frontiera (inclusiv pe aeroporturile internationale ale Cambodgiei) pentru o perioada de 30 zile. De asemenea, viza turistica poate fi obtinuta atât prin intermediul misiunilor diplomatice cambodgiene din lume, cât si on-line la www.mfaic.gov.kh. Taxa pentru obtinerea vizei turistice este de 20 USD.


Cetățenii români care călătoresc în Regatul Cambodgiei trebuie să dețină o viză valabilă în pașaport. Pentru facilitarea obținerii vizelor de intrare, guvernul cambodgian a introdus recent sistemul electronic de acordare a vizelor turistice "e-VISA", cu o singură intrare, valabilă 30 de zile. Cetățenii români pot aplica pentru viza turistică on-line prin www.tourismcambodia.org ori evisa.mfaic.gov.kh . Se completează on-line aplicația de viză de pe site-ul official, se achită on-line contravaloarea vizei cu card de credit și se trimite on-line o imagine a pașaportului scanată recent în format JPEG sau PNG. Aprobarea vizei poate dura 3 zile.
Deținătorii tipului de viză "e-VISA" pot intra în Cambodgia pe la punctele de control de trecere a frontierei (PCTF) din aeroporturile internaționale din Phnom Penh și Siem Reap, precum și, prin PCTF Bavet (Svay Rieng), Cham Yeam (Koh Kong), Poipet (Banteay Meanchey). Cetățenii români trebuie să se asigure că termenul de valabilitate a pașaportului este, la intrarea în Cambodgia, de peste 6 luni pentru obținerea unei vize în sistemul "e-VISA".
Costul unei vize turistice este de 20 USD,iar cel al unei vize de afaceri este de 25USD.
Solicitanții de viză pentru afaceri trebuie să se adreseze misiunilor diplomatice ale Regatului Cambodgiei în străinătate. În mod exceptional, viza se poate obține și la principalele puncte de frontieră ale țării. Cetățenii români care doresc să muncească în Regatul Cambodgiei pot intra doar în baza unei vize de afaceri ori a unui permis de muncă valabil solicitat de angajatorul local de la Departamentul Muncii și Afacerilor Sociale. Vizele de muncă sunt emise de Departamentul pentru Immigrări și sunt de regulă, disponibile la acest departament ori în mod excepțional la aterizarea pe aeroportul din Phnom Penh. Autoritățile cambodgiene aplică regulamentele din ce în ce mai strict în comparație cu anii precedenți. Consultarea permanentă a informărilor emise de departamentul guvernamental este necesară deoarece acestea fac subiectul unor permanente schimbări ale regulamentelor.
Înainte de a călători în Regatul Cambodgiei trebuie să vă asigurați că pașaportul dumneavoastră este valabil cel puțin 6 luni de la momentul intrării pe teritoriul acestui stat. Intrarea în Cambodgia va fi refuzată în cazul în care pașaportul nu are valabilitatea menționată, iar compania aeriană nu vă va permite îmbarcarea la bordul aeronavei.
Viza cambodgiană (VOA), valabilă 30 de zile, cu o singură intrare, poate fi obținută direct, la sosirea pe aeroporturile internaționale cambodgiene și la celelalte puncte de trecere a frontierei internaționale în această țară, în aceleași condiții privind perioada de valabilitate a pasaportului. Cetățenii români care se deplasează în regiune trebuie să aibă în vedere că termenul de valabilitate de peste 6 luni (până la expirarea pasaportului) este o condiție și pentru obținerea vizei de intrare în statele învecinate, respectiv Thailanda, Vietnam și Laos.
Autoritățile cambodgiene pot refuza turiștilor intrarea în regat dacă pașaportul nu are perioada de valabilitate necesară, este deteriorat sau îi lipsesc pagini.
Călătoriile de o zi (sosire și plecare în aceeași zi) nu sunt permise (cu excepția cazurilor de tranzit, fără ieșirea din aeroport).
La sosirea în Regatul Cambodgiei trebuie să vă asigurați că pașaportul v-a fost vizat la intrarea în țară și trebuie să păstrați cu multă atenție formularul de ieșire ce se înmânează călătorilor. În cazul pierderii acestui formular, vă veți adresa autorităților oficiale pentru imigrări imediat pentru a primi un nou formular care să vă permită ieșirea din țară.
Vizele turistice trebuie reînnoite în cazul în care cetățenii străini doresc să rămână pe teritoriul regatului mai mult de 30 de zile. Vizele turistice pot fi reînnoite numai o singură dată.
Pentru o perioadă de ședere mai mare de 30 de zile se recomandă contactarea Departamentului Cambodgian pentru Imigrări din orașul Phnom Penh. Depășirea perioadei de ședere acordată prin viză este considerată o încălcare a legii și se sancționează cu:

- plata unei amenzi la punctul de trecere a frontierei la plecare (pentru depășirea valabilității de până la o lună, a cărei valoare începe de la 10$ pe zi și care nu are limite, turistului impunându-i-se părăsirea imediată a țării).
- pedeapsa cu închisoarea, urmată de expulzarea și înregistrarea persoanei pe lista neagră / a indezirabililor, cărora le este refuzat dreptul de intrare în Cambodgia (pentru depășirea cu mai mult de o lună).

Ambasada Romaniei in Cambodgia . Misiuni diplomatice in Cambodgia

Reprezentat de Ambasada României – Republica Socialistă Vietnam

Adresa: 5 Le Hong Phong Street, Hanoi

Nr. Tel.: +84 43 8452014

E-mail: hanoi@mae.ro