Viza pentru Australia

Viza Australia - informatii obtinere viza Australia

Este necesară viza

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a putea călători în Australia.
Scopurile cele mai frecvente pentru care se acordă vizele sunt: afaceri, angajare în muncă pentru perioade limitate (maxim 4 ani), participare la evenimente, vizită la familie, tratament medical, cursuri de pregătire profesională, studii.
Din data de 27 octombrie 2008 Departamentul Australian pentru Imigrare şi Cetăţenie a inclus şi România pe lista statelor care beneficiază de sistemul electronic de acordarea vizelor „auto-grant facility”.
Atenţie! Viza de intrare în acest stat nu se acordă la frontieră.
Atenţie! Nu există posibilitatea obţinerii vizei la frontieră.
Atenţie! Tipurile de viză aplicabile sau recomandate fiecărui caz în parte, precum şi paşii necesari pentru obţinerea lor se pot afla în urma completării unui chestionar special, la adresa http://www.immi.gov.au/visawizard/#vw=%23a_intro.

Pentru mai multe informaţii privind călătoriile în Australia vă recomandăm consultarea pliantului “Informaţii pentru călătoriile în Australia”.

Vize de tranzit
Începând cu data de 5 iunie 2015 cetăţenii români care tranzitează Australia nu trebuie să mai solicite viză australiană de tranzit dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele trei condiţii:
intră în Australia pe cale aeriană;
prezintă rezervarea pentru călătoria către un stat terţ, escala din Australia fiind de maxim opt ore;
deţin documentele necesare intrării în ţara terţă de destinaţie.
Pentru informaţii suplimentare puteţi consulta: http://www.border.gov.au.

Vize turistice şi de afaceri
Dacă doriţi să călătoriţi în scop turistic şi de afaceri în Australia puteţi obţine viză de intrare fie direct, prezentându-vă la sediul unei misiuni diplomatice australiene, fie online, prin intermediul sistemului eVisitor.
Dacă depuneţi cererile de vize direct la Ambasadele sau Consulatele Generale ale Australiei din străinătate, trebuie să achitaţi o taxă consulară. Dacă solicitaţi vize prin sistemul eVisitor sunteţi scutit de plata taxelor consulare.
În cazul unor deplasări cu durată de până la trei luni, sistemul eVisitor permite solicitarea şi obţinerea vizei pe internet, fără ca persoana respectivă să se deplaseze la sediul unui oficiu consular australian.
Pentru aceasta, solicitanţii vor accesa link-ul http://www.immi.gov.au/e_visa/visitors.htm.
Vizele turistice şi de afaceri obţinute astfel, oferă posibilitatea unor călătorii cu multiple intrări în Australia într-o perioadă de 12 luni (titularii pot efectua mai multe călătorii pe perioada valabilităţii vizei), cu drept de şedere de până la 3 luni pentru fiecare intrare.
Persoanele care pot solicita viză prin sistemul eVisitor trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
intenţionează să se deplaseze în Australia în scop turistic sau de afaceri
deţin un paşaport românesc valabil.
la momentul solicitării se află în afara Australiei.
Pentru obţinerea vizei, solicitanţii trebuie să nu aibă înscrise în cazierul judiciar condamnări la pedepse privative de libertate de peste de 12 luni.
Atenţie! Aplicaţia de viză trebuie să fie transmisă cu cel puţin două săptămâni înainte de data plecării.
Fiecare solicitant prin sistemul eVisitor poate verifica stadiul procesării cererii sale. Pentru aceasta, trebuie să reţină numărul primit la momentul transmiterii aplicaţiei sale de viză (TRN - Transaction Reference Number), pe care sa îl completeze în tabelul postat la adresa https://www.ecom.immi.gov.au.
Atenţie! Departamentul australian al Imigraţiei şi Cetăţeniei transmite aprobarea de viză solicitantului prin email (nu va fi aplicată pe paşaport).
Atenţie! Recomandăm cetăţenilor români să aibă asupra lor o copie a acestei aprobări de viză, de care vor avea nevoie la îmbarcarea în avion sau la tranzitul pe teritoriul altor state.
La intrarea pe teritoriul australian, persoanele care au obţinut viza vor prezenta paşaportul valabil menţionat în cererea de viză. În cazul obţinerii unui alt paşaport, acest lucru va trebui notificat Departamentului australian al Imigraţiei şi Cetăţeniei (la adresa de email eVisitor.Helpdesk@immi.gov.au).
Solicitanţii de vize turistice şi de afaceri care aleg sistemul eVisitor trebuie să completeze aplicaţia direct, fără intermediari, şi să furnizeze informaţii complete şi corecte, conform formularului de aplicare.
În cazul în care autorităţile australiene sesizează neconcordanţe între formular şi declaraţiile sau documentaţia prezentate la frontieră, există riscul să anuleze viza şi să dispună returnarea imediată în România.
Agenţiile de turism pot folosi aceeaşi aplicaţie pentru a obţine viza pentru clienţii lor cetăţeni români.

Vize pentru studenţi
Studenţii români care doresc să urmeze cursurile uneia dintre universităţile de pe teritoriul Australiei, trebuie să aplice în prealabil pentru obţinerea unei vize de student. Condiţiile şi documentele necesare în acest sens pot fi regăsite la adresa http://www.immi.gov.au/students/index.htm.
Începând cu data de 1 Septembrie 2008, studenţii români care doresc să urmeze cursuri la nivel universitar de Limba Engleză (sectorul ELICOS) sau care ţin de Educaţia Vocaţională şi de Training (sectorul VET – teatru, muzică, dans etc), trebuie să îndeplinească anumite condiţii specifice .
Studenţii români care doresc să realizeze o cercetare postuniversitară în Australia pot aplica on-line pentru obţinerea unei vize, prin intermediul serviciului student eVisa. Aceştia pot verifica în orice moment care este stadiul aplicaţiei lor pentru acest tip de viză. De asemenea, ei vor fi contactaţi prin e-mail în momentul în care se va lua o decizie cu privire la acordarea vizei.
Informaţii suplimentare despre serviciul student eVisa sunt disponibile pe pagina de internet a Departamentul australian al Imigrării şi Cetăţeniei, la adresa: http://www.immi.gov.au/e_visa/students.htm.

Permise de şedere
Permisele de şedere pot fi temporare (cu valabilitate de maxim 4 ani) sau cu drept de şedere nelimitat. Acestea se pot acorda pentru: afaceri, angajare în muncă, reîntregirea familiei sau studii.
Există două programe guvernamentale create pentru asistenţa persoanelor care doresc să se stabilească în Australia:
programul de migraţii (destinat migraţiei membrilor de familie ai cetăţenilor australieni, foştilor cetăţeni australieni sau rezidenţi permanenţi în Australia, precum şi specialiştilor în anumite domenii de interes)
programul umanitar (destinat refugiaţilor).

Vize pentru membrii echipajelor maritime
Începând cu data de 1 iulie 2007, membrii echipajelor de ambarcaţiuni nemilitare, inclusiv cele cu statut de vase publice, vor solicita viza pentru membrii echipajelor maritime (MCV).
Membrii echipajelor vaselor nemilitare vor trebui să solicite MCV înainte de a ajunge în Australia. Aceştia vor trebui să deţină un paşaport valabil şi să facă dovada contractelor de muncă de la bord.
Cererile pentru tipul de viză MCV pot fi descărcate de pe site-ul Departamentului pentru imigrare şi cetăţenie: www.immi.gov.au
MCV nu este valabilă în cazul călătoriilor pe calea aerului. Membrii echipajelor care doresc să călătorească cu avionul spre Australia pentru a se alătura navelor lor trebuie să obţină o viză de tranzit sau o autorizare, înainte de a începe călătoria.
Ghidul cu privire la noua viză pentru membrii echipajelor maritime este inclus în textul „Statutul vaselor publice”, secţiunile 3 şi 4.
Mai multe informaţii cu privire la noile tipuri de viză sunt disponibile pe site-ul Departamentului Integrării şi Cetăţeniei: www.immi.gov.au/sea sau pe e-mail: seaports@immi.gov.au.

Ambasada Romaniei in Australia . Misiuni diplomatice in Australia

Ambasada României – Australia

Adresa: 4 Dalman Crescent, O'Malley, A.C.T. 2606, Canberra

Nr. Tel.: +61 26 2862343

E-mail: embassy@roemb.com.au

Website: http://canberra.mae.ro/

E-mail Relatii Clienti: contact@informatiiconsulare.roConsulat General – Sydney

Adresa: Ground Floor/83 York Street, Sydney, NSW, 2000

Nr. Tel.: + 61 29 3318799

E-mail: sydney@mae.ro

Website: http://sydney.mae.ro

E-mail Relatii Clienti: contact@informatiiconsulare.ro

Nr. Tel. Relatii Clienti: +61 2 92993764Consulatul Onorific al României în Australia / Statul Victoria

Adresa: 35 Swift Way, Dandenong South, Melbourne, Victoria, 3175

Nr. Tel.: +61 39 7682447

E-mail: cojo@majestic.com.au