Alerta de calatorie Nigeria (20-10-2016)

Nigeria

1. Informații generale

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care doresc să călătorească în Nigeria să manifeste prudență sporită, întrucât pe teritoriul Nigeriei situația conflictuală în plan securitar a devenit greu controlabilă.

În R. F. Nigeria, pentru trei state din zona de nord-est, respectiv Adamawa, Borno și Yobe, a fost instituită starea de urgență în urma atentatelor și acțiunilor teroriste organizate de gruparea islamist radicală Boko Haram, soldate până în prezent cu decesul a cca. 3.600 persoane.

În scopul menținerii sub control a situației din zonă, în cele trei state se vor deplasa trupe militare, precum și cele ale serviciilor de securitate care sunt autorizate să întreprindă măsurile destinate stopării acțiunilor teroriste.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să evite orice deplasare în zona de nord și de nord-est a Nigeriei, iar celor care se află în regiune, să o părăsească de urgență.

În cazul în care cetățenii români se află deja pe teritoriul acestui stat, se recomandă evitarea oricărei deplasări, în mod special, în următoarele state ale Federației Nigeriane: Adamawa, Bauchi, Borno, Gombe, Jigawa, Kaduna, Kano, Katsina, Niger, Plateau, Sokoto, Yobe (toate din Nord), Akwaibom, Ananmbra, Bayelsa, Benue, Cross River, Delta, Imo, Taraba, Rivers (toate din Sud) precum și în capitala federală, orașul Abuja și statele limitrofe acesteia (Kogi, Nasarawa).

Totodată, cetățenii români sunt informați ca în această perioadă pericolul privind posibilitatea atentatelor cu bombe sau a răpirii cetățenilor străini, în zonele sus-menționate, este cotat la nivel de cod roșu, iar posibilitățile de intervenție și protecție din partea autorităților locale sunt reduse. De la începutul lunii aprilie, au fost înregistrate peste 400 de victime rezultate în urma atentatelor sinucugașe, inclusiv în capitală.

Situația de securitate din regiune este puternic afectată de acțiunile teroriste violente practicate de către secta islamist radicală Boko Haram, grupare aflată în legătură cu rebelii din Mali, existând posibilitatea ca în orice clipă o acțiune teroristă similară celei din Algeria să aibă loc și pe teritoriul Nigeriei.

Acțiunile desfășurate de gruparea islamist extremistă Boko Haram, creată în această țară în 2002, se derulează cu preponderență în partea de nord a Nigeriei, iar din 2010 inclusiv în capitala federală Abuja. Extremiștii sunt responsabili pentru moartea a minim 3.500 persoane, rănirea altor peste 7.000 și pagube materiale considerabile. Există indicii că Boko Haram își va amplifica în continuare acțiunile vizând răpirea cetățenilor străini angajați ai companiilor multinaționale și inclusiv a diplomaților pentru stoparea atacurilor din Mali sau răscumpărări de ordin pecuniar.

Începând din septembrie 2012, secta și-a extins acțiunile și în statele din zona de est a Nigeriei (Adamawa) și împrejurimile capitalei Abuja, având ca țintă, de preferință, campusurile universitare sau punctele religioase.

În ultima lună atacurile sectei Boko Haram în teritoriul nigerian s-au derulat cu o frecvență aproape zilnică.

În aceste condiții, cetățenii români sunt sfătuiți să evite călătoriile pe teritoriul acestei țări și să evite atât statele din partea de nord a țării, precum și zona Deltei Nigerului, regiune care rămâne, în continuare, cu un potențialul de risc foarte ridicat, înregistrându-se un număr considerabil de răpiri cât și atacuri armate asupra instalațiilor petroliere, precum și acte de piraterie îndreptate împotriva navelor comerciale care ajung în această zonă.

Sunt comise crime de către grupuri de indivizi, care, în unele cazuri, poartă ilegal uniforme ale poliției și armatei. Autoritățile locale însărcinate cu siguranța și ordinea publică reacționează cu dificultate în astfel de situații, mijloacele aflate la dispoziția acestora fiind minime.

Începând din luna octombrie 2012 zonă situată la frontiera dintre Nigeria și Republica Camerun este afectată de mișcări ale etniilor locale care se opun cedării Peninsulei Bakassi către Camerun, așa cum a decis în urmă cu 10 ani Curtea Internațională de la Haga.

Deplasările cetățenilor străini în zonele considerate de guvernul nigerian a fi zone de conflict, fără consultarea autorităților locale însărcinate cu probleme de securitate, nu sunt recomandate, existând riscul ca acestea să fie considerate ca fiind ilegale.

Jurnaliștii trebuie să obțină acreditare specială din partea Ministerului Informației (Relațiilor Publice) înainte de a călători în zonele Deltei Nigerului. Această acreditare specială se adaugă la acreditarea generală a presei și o viză nigeriană, valabile pentru asemenea activități în toată țara.

Pentru a evita situațiile neplăcute care pot apărea în cadrul deplasării în Nigeria, este indicat să vă informați în prealabil asupra situației de securitate din zonă.

 

2. Contactarea autorităților române

Cetățenii români care sunt, totuși, nevoiți să se deplaseze în Republica Federala Nigeria sau se află deja pe teritoriul acestei țări, sunt sfătuiți să se adreseze urgent Ambasadei României la Abuja și să își anunțe prezența în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactați în situații de urgență.

Cancelarie:

Adresa: 76 Nelson Mandela Street,  Plot 498, Asokoro, Abuja, NigeriaE-mail: abuja@mae.roTelefon: +234-903-841-1860Program: Luni - Vineri  / 09:00  - 17:00 

Secția Consulară:

Adresa: 76 Nelson Mandela Street,  Plot 498, Asokoro, Abuja, NigeriaE-mail: abuja.cons1@mae.roTelefon: +234-903-841-1860Program de lucru cu publicul: Luni și Miercuri / 09:00 - 15:00 Legalizare documente: Marți / 9:00 - 13:00

Cetățenii români care ignoră avertismentele M.A.E. și se deplasează în zone de risc, o fac pe propria răspundere și se pot in regăsi în situatia de a suporta consecințele unor asemenea deplasari, având în vedere că posibilitățile si mijloacele de intervenție ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în astfel de zone sunt minime.

3. Alte recomandări

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau intenționează să călătorească în Nigeria asupra faptului că, potrivit unui comunicat al Organizației Mondiale a Sănătății, cazurile de febră virală hemoragică (produsă de virusul Ebola), înregistrate pe teritoriul acestui stat au fost eradicate. Deși a fost oprită răspândirea acestui flagel, autoritățile nigeriene continuă monitorizarea situației și mențin în vigoare măsurile profilactice și campaniile de informare a populației.

Este de reținut că nu există nici vaccin, nici tratament eficient împotriva virusului Ebola.

Cetățenii români sunt sfătuiți să evite, pe cât posibil, călătoriile în zonele afectate de epidemie, iar dacă se află deja pe teritoriul acestui stat, să urmărească mesajele emise de autoritățile locale și să respecte regulile de conduită și de igienă recomandate de instituțiile de specialitate. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să consulte site-ul Oficiului pentru Coordonare și Afaceri Umanitare - OCHA (http://ochaonline.un.org/westafrica) sau persoana de legătură a acestei structuri: Rémi DOURLOT, Public Information Officer, Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) – ROWCA, Tel: 221 33 869 8515, Cell: 221 77 569 9653, Email: dourlot@un.org, http://ochaonline.un.org/rowca.

Cetățenii români sunt sfătuiți cu insistență ca, înaintea efectuării unei călătorii, să își încheie o asigurare de călătorie, medicală și de viață !

Autoritățile din Nigeria solicită cetățenilor străini care sosesc pe teritoriul acestei țări să facă dovadă vaccinării împotriva febrei galbene !

Cetățenii români care sunt obligați să se deplaseze în Nigeria, în interes de afaceri, sau se află deja pe teritoriul acestei țări sunt sfătuiți să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite orice deplasare pe timpul nopții, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate (piețe, stații pentru mijloacele de transport, etc.), demonstrațiile, cartierele mărginașe ale capitalei, precum și deplasarea în zone izolate ale țării.
  • Să evite participarea la diverse festivaluri organizate local, ceremonii religioase, reuniuni sau manifestări la care este prezent un număr mare de persoane.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărțile de credit și să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în mașini.
  • Să solicite și să utilizeze (contra cost), pe parcursul deplasărilor în interiorul acestei țări, serviciile de protecție ale forțelor de ordine (patrule ale poliției).
  • Să nu opună rezistență în cazul unui atac.și să cedeze atacatorilor banii sau valorile pe care le dețin asupra lor.
  • Să evite deplasarea în interiorul orașelor cu mijlocele de transport în comun și să utilizeze taxiuri, cu precauția de rigoare.
  • Să consume numai apă îmbuteliată sau apă fiartă/filtrată în prealabil.
  • Să respecte anunțurile sau recomandările autorităților locale!
  • Să se informeze, în prealabil, asupra situației medicale din zonă! Există un risc ridicat de îmbolnăvire: malarie, febră tifoidă, febra galbenă, meningita cerebro spinala, poliomielită, holeră, febra Lassa sau lepră, boli de piele, etc.
  • Să se adreseze Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile pentru a obține informații cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, înainte de a călători în această țară.