Alerta de calatorie Gabon (20-10-2016)

Gabon

1. Informații generale

Forțele de poliție și jandarmerie fac eforturi deosebite în încercarea de a stopa criminalitatea urbană în capitala gaboneză, orașul Libreville, precum și în Port-Gentil. Din motive de securitate se recomandă  evitarea, pe cât posibil, a mersului pe jos singur și deținerea unei sume consistente de bani.

Tentativele de fraudă sunt frecvente în această țară.  Tâlhăriile sunt comise, uneori, în cursul nopții de către bande înarmate, care contracarează sau neutralizează dispozitivele de monitorizare și pot recurge la violență în caz de rezistență. Nu se recomandă opunerea de rezistență în cazul unui atac.

Infracțiunile de tipul furtului din buzunare sau din autoturisme pot apărea în zone aglomerate sau în cele frecventate de turiști.

În perioada organizărilor de ritualuri religioase, trebuie manifestată mare prudență deoarece au avut loc multe decese.

Se atrage atenția turiștilor străini că prin Decret special, publicat în Jurnalul Oficial al Republicii Gabon, arbustul Iboga și derivatele sale au fost incluse pe  lista de narcotice, din cauza efectelor sale neurotoxice și halucinogene. 

 • Se recomandă evitarea altor plaje, pe timpul nopții, în afară de cele mai populare plaje (Tahiti, plaja Hoteluri, Cap Esterias, vârful Denis),
 • Din cauza agresiunilor regulate, se recomandă, o atenție deosebită pentru sfârșitul de săptămână petrecut pe plajele dintre punctul / Capul Lopez și Chapuy
 • Se recomandă evitarea unor cartiere ale capitalei: Petit Louis, Muntele Bouet, autogara centrală, platoul Rio, Londra, Lalala, Oloumi, Nkembo, Awendjé;
 • La Port-Gentil, pot apărea demonstrații de stradă sporadice. Trebuie menținută o distanță corespunzătoare întrucât acestea pot degenera în acte de violență.
 • Gabonul se confruntă cu un număr ridicat de fraude bancare.
 • Se recomandă turiștilor să mențină ușa camerei de hotel, încuiată cu cheia. Accesul persoanelor străine în afară de personalul de serviciu, să nu fie permis decât după verificarea identității acestora la recepție

Orice agresiune, soldată cu răniri sau furtul documentelor de identitate, trebuie raportată la poliție și la Ambasada României în Nigeria.Coordonate de contact:

Adresa: No.76, Plot 498, Nelson Mandela Street, Asokoro, Abuja

Telefon: 00234-903-841-1860

E-mail: abuja@mae.ro 

Secția Consulară

E-mail: abuja.cons1@mae.ro

 

Urmare numărului ridicat de jafuri și infracțiuni violente în locurile publice, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să evite deplasările ce nu sunt necesare în Gabon.

Cetățenii români care sunt constrânși să se deplaseze în Gabon sunt sfătuiți să se informeze în prealabil asupra situației de securitate din zonă! În acest sens, pot accesa periodic pagina de  web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Este recomandată accesarea paginilor web de profil, care detaliază fraudele din zonă, sub denumirea generalizată de Scam 419.

2. Contactarea autorităților române

România nu are nicio formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Gabon. În calitate de cetățean al Uniunii Europene, cetățenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în țară, din partea misiunilor diplomatice ale țărilor UE cu sediul la Libreville.

Site-ul Comisiei Europene conține informații utile privind protecția consulară de care beneficiază cetățenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale țărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetățenii romani care doresc să călătorească în Gabon sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiți să se adreseze Ambasadei României în Nigeria și să își anunțe prezența în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactați în situații de urgență.

Cetățenii români care ignoră avertismentele MAE și se deplasează în zone de risc, sunt atenționați că o fac pe propria răspundere și vor suporta consecințele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilitățile de intervenție ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

3. Alte recomandări

Cetățenii romani sunt sfătuiți cu insistență să își încheie o asigurare de călătorie, medicală și de viață înainte de a se deplasa in Gabon!

Cetățenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiți să respecte următoarele recomandări:

 • Să evite orice deplasare pe timpul nopții, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstrațiile, precum și deplasarea în zone izolate ale țării.
 • Să consume numai apă îmbuteliată sau apă fiartă în prealabil (deși în unele zone apa de la robinet este potabilă).
 • Să păstreze în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărțile de credit și să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în mașini.
 • Autoturismele  trebuie încuiate și asigurate cu sisteme de alarmă.
 • Să se adreseze Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile pentru a obține informații cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.

Atenție! Autoritățile din Gabon solicită cetățenilor străini să facă dovadă Certificatului Internațional de Vaccinare.

Bolile transmisibile (HIV/SIDA) și malaria reprezintă o importantă problemă de sănătate.

În caz de urgență, cetățenii români pot contacta Poliția la numărul 117.