Alerta de calatorie Niger (20-10-2016)

Niger

1. Informații generale

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă  cetățenilor români să evite orice deplasare pe teritoriul Nigerului și să manifeste prudență sporită, ținând cont de situația conflicutală din statele vecine.

Ȋn cazul în care cetățenii români se află deja pe teritoriul acestui stat,  sunt avertizați să evite, zonele de la granita cu Mali si Nigeria și  zona capitalei Niamey.

Totodată, cetățenii români sunt informați ca în această perioadă pericolul privind posibilitatea răpirilor , în zonele sus menționate, este cotat la nivel de cod ROŞU, iar posibilitățile de intervenție și protecție din partea autorităților locale sunt foarte reduse.

Situația de securitate din regiune este afectată de acțiunile teroriste violente practicate de către gruparea terorista Boko Haram in Nordul Nigeriei si de rebelii militari din Mali.

Există posibilitatea ca în orice clipă să aibă loc o  acțiune teroristă similiară celei din Algeria și pe teritoriul Nigerului. 

2. Contactarea autorităților române

Cetățenii români care sunt, totuși, nevoiți să se deplaseze în  Republica Niger sau se află deja pe teritoriul acestei țări, sunt sfătuiți să se adreseze urgent Ambasadei României la Abuja și să își anunțe prezența în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactați în situații de urgență.

Cetățenii români care ignoră avertismentele M.A.E. și se deplasează în zonele de risc, o fac pe propria răspundere și se pot in regasi in situatia de-a suporta consecințele unor asemenea deplasari, având în vedere că posibilitățile si mijloacele de intervenție ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, în astfel de zone, sunt minime.

 

3. Alte recomandări

Cetățenii români sunt sfătuiți cu insistență ca, înaintea efectuării unei călătorii să își încheie o asigurare de călătorie, medicală și de viață !

Autoritățile din Niger solicită cetățenilor străini, care sosesc pe teritoriul acestei țări, să facă dovadă vaccinării împotriva febrei galbene !

Cetățenii români care sunt obligați să se deplaseze în Niger, în interes de afaceri, sau se află deja pe teritoriul acestei țări sunt sfătuiți să respecte următoarele recomandări: 

  • Să evite orice deplasare pe timpul nopții, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate (piețe, stații pentru mijloacele de transport, etc.), demonstrațiile, cartierele mărginașe ale capitalei, precum și deplasarea în zone izolate ale țării.
  • Să evite participarea la diverse festivaluri organizate local, ceremonii religioase, reuniuni sau manifestări la care este prezent un număr mare de persoane.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărțile de credit și să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în mașini.
  • Să solicite și să utilizeze (contra cost), pe parcursul deplasărilor în interiorul acestei țări, serviciile de protecție ale forțelor de ordine (patrule ale poliției).
  • Să nu opună rezistență în cazul unui atac.și să cedeze atacatorilor banii sau valorile pe care le dețin asupra lor.
  • Să evite deplasarea în interiorul orașelor cu mijlocele de transport în comun și să utilizeze taxiuri, cu precauția de rigoare.
  • Să consume numai apă îmbuteliată sau apă fiartă/filtrată în prealabil.
  • Să respecte anunțurile sau recomandările autorităților locale!
  • Să se informeze, în prealabil, asupra situației medicale din zonă! Există un risc ridicat de îmbolnăvire: malarie, febră tifoidă, febra galbenă, meningita cerebro spinala, poliomielită, holeră, febra Lassa sau lepră, boli de piele, etc.
  • Să se adreseze Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile pentru a obține informații cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, înainte de a călători în această țară.