Alerta de calatorie Filipine (20-10-2016)

Filipine

1. Informații generale

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să evite călătoriile în provincia Mindanao și în Arhipelagul Sulu pe timpul deplasărilor în Republica Filipine, din cauza existenței pericolului unor acțiuni teroriste care pot avea loc în aceste zone (răpiri de persoane și atacuri împotriva civililor, atât pe drumurile publice, cât și în mijloacele de transport în comun, precum și în zonele comerciale).

În Manila, autoritățile locale au mărit nivelul de alertă teroristă.

Trebuie avut în vedere faptul că autoritățile locale au o capacitate limitată de a acționa în cazul catastrofelor naturale sau atentatelor teroriste.

Peste douăzeci de cicloane tropicale sunt înregistrate în fiecare an, manifestându-se prin ploi abundente, alunecări de teren și inundații masive.

Pentru perioada iulie-noiembrie, când este sezonul taifunurilor, MAE recomandă cetățenilor români să manifeste prudență și să respecte cu strictețe sfaturile autorităților locale, precum și accesarea paginii web cu privire la situația taifunurilor: www.typhoon2000.ph.

Cetățenii români care doresc să se deplaseze în Republica Filipine, sunt sfătuiți să se informeze în prealabil asupra situației de securitate din zonă! În acest sens, pot accesa periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

MAE recomandă tuturor cetățenilor români care se deplasează în Republica Filipine să manifeste prudență sporită și să consulte site-urile de specialitate înainte de efectuarea călătoriei.

2. Contactarea autorităților române

Cetățenii români care doresc să se deplaseze în Republica Filipine sau se află deja pe teritoriul acestei țări, sunt sfătuiți să se adreseze Ambasadei României în Republica Filipine și să își anunțe prezența în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactați în situații de urgență.

Cetățenii români care ignoră avertismentele MAE și se deplasează în zone de risc, o fac pe propria răspundere și vor suporta consecințele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilitățile de intervenție ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

3. Alte recomandări

Cetățenii români sunt sfătuiți cu insistență să își încheie asigurare de călătorie, medicală și de viață!

Cetățenii români care se află în Republica Filipine sunt sfătuiți să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite deplasările cu ferry-boat-uri sau alte ambarcațiuni.
  • Să evite utilizarea mijloacelor de transport în comun, iar atunci când utilizați serviciile de taximetrie nu călătoriți singur și nu lăsați bagajele sau obiectele personale nesupravegheate.
  • Să evite locurile aglomerate și să nu se implice în demonstrații de stradă, care pot degenera în violențe.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărțile de credit și să nu le expună în mod vizibil.

Informați-vă în prealabil asupra situației medicale din zonă! Pentru informații cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate accesați pagina de web a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.