Alerta de calatorie Etiopia (20-10-2016)

Etiopia

1.  Informații generale

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să evite deplasările ce nu sunt absolut necesare în  Republica Federală Democratică Etiopia, unde a fost declarată starea de urgență începând cu 8 octombrie 2016, pe o perioadă inițială de 6 luni. In această țară au loc proteste în teritoriu și în perimetrul capitalei Addis Abeba, impredictibile ca localizare și amploare, cu manifestări violente, distrugeri de bunuri și proprietăți, cu vizarea  cetățenilor străini. Se recomandă evitarea călătoriilor care nu sunt absolut necesare în R.F.D. Etiopia, păstrarea contactului cu ambasada și precauție în deplasările în teritoriu, îndeosebi în regiunile Oromia și Amhara, dar și pe căile de acces către capitală și în zone aglomerate din Addis Abeba. 

Autoritățile etiopiene atrag periodic atenția populației asupra riscului general de atacuri teroriste, care continuă să reprezinte o amenințare permanentă, datorită implicării R.D.F. Etiopiei în stabilizarea Somaliei, prin combaterea insurgenței grupării teroriste Al Shabab.

Recomandăm o vigilență sporită din partea cetățenilor români aflați deja în R.D.F. Etiopia în scop turistic sau de afaceri, îndeosebi în zone aglomerate și locuri publice din centrul capitalei Addis Abeba, precum cartierul Bole, unde gruparea teroristă Al Shabab este capabilă să opereze atentate.

Turiștii trebuie să fie extrem de  precauți și să evite deplasările în zonele considerate periculoase: regiunea Somali (în special zona Ogaden, zona de est a liniei Harar-Gode, drumul ce leagă orașele Harar și Kebri Dehar), regiunea Oromia, regiunea Gondar, regiunea Gambela, Parcul Național Omo, zona aflată la vest de râul cu același nume.

Deplasarea în regiunea Afar, prin depresiunea Danakil, către Muntele Dallol, nu este recomandată, îndeosebi copiilor, bătrânilor și persoanelor cardiace, iar deplasarea în zona vulcanului Erta Ale trebuie  să fie evitată în totalitate. Există drumuri minate, iar securitatea rămâne precară pentru turiști, cu toate că în excursiile organizate în Danakil sunt incluse și escortele militare, iar pe muntele Dallol a fost extinsă acoperirea telefonică GSM. În astfel de condiții, MAE recomandă să se evite în totalitate deplasarea în zona Erta Ale, care nu are niciun fel de acoperire telefonică, accesul la acest obiectiv turistic fiind de asemenea extrem de dificil.

Totodată, cetățenii români sunt sfătuiți, cu insistență, să evite deplasările la mai puțin de 10 km de orice frontieră (într-o mai mică măsură pentru frontiera cu Djibouti) și să manifeste maximum de vigilență. Trebuie evitate în totalitate călătoriile în apropierea frontierelor cu Eritrea din regiunile Tigray și Afar (de altfel, această frontieră rămâne închisă din cauza situației tensionate dintre cele două state), respectiv cu Somalia și Kenya, până la orașul Moyale.

Atenție: Din cauza ploilor abundente din ultima perioadă, începând cu luna iunie 2016, Addis Abeba și alte zone din R.D.F. Etiopia se confruntă cu agravarea epidemiei de holeră, boală întâlnită frecvent în Africa de Est. Ministerul etiopian al sănătății a semnalat extinderea pericolului de îmbolnăvire cu holeră și a adoptat măsuri de limitare a efectelor grave în rândul populației.

Pe cale de consecință, sunt recomandate vaccinuri buvabile și respectarea instrucțiunilor medicale utile cetățenilor români deja aflați în R.D.F. Etiopia sau care călătoresc în această țară. O bună igienă este esențială pentru prevenire, iar în tratamentul formelor ușoare sunt importante sărurile de rehidratare, întrucât formele severe necesită aport intravenos de fluide și tratament cu antibiotice.

Recomandările OMS referitoare la modalitățile de prevenție și control ale epidemiei de holeră sunt disponibile la  http://who.int/cholera/prevention_control/en/.

R.D.F. Etiopia prezintă în momentul de față și riscul îmbolnăvirii cu boala Zika, transmisibilă în zonele unde plouă abundent, prin înțepături de țânțari.

De asemenea, în regiunea cuprinsă între Langano-Awassa-Arba Minch și frontiera kenyană au fost semnalate cazuri de meningită de tip A (de origine bacteriană). Cazuri izolate au fost înregistrate și la Addis Abeba.

Pentru a evita situațiile neplăcute ce pot apărea în cazul deplasării în R.D.F. Etiopia, este indicat ca cetățenii români să se informeze, în prealabil, asupra situației de securitate din zonă și să manifeste atenție sporită pe toată perioada șederii în această țară! Totodată, se recomadă să fie accesată, periodic, pagina de Internet a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

 

2.  Contactarea autorităților române

Cetățenii români care se deplasează în R.D.F. Etiopia sau se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiți să se adreseze Ambasadei României la Addis Abeba și să își anunțe prezența în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactați în situații de urgență.

 

Ambasada României în R.F.D. Etiopia

Adresa: Addis Abeba - Bole, 03-649 Street B-98-11 

Telefon fix: +251 1 16610156

Fax: +251 1 16611191

Telefon urgență: +251 935 350059

E-mail: addisabeba@mae.ro

 

Cetățenii români care ignoră avertismentele MAE și se deplasează în zone de risc, sunt atenționați că o fac pe propria răspundere și vor suporta consecințele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilitățile de intervenție ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

 

3.  Recomandări generale

Cetățenii români sunt sfătuiți cu insistență să își încheie o asigurare de călătorie, medicală și de viață!

Cetățenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiți să respecte următoarele recomandări:

 • Să evite orice deplasare pe timpul nopții!
 • Să evite locurile aglomerate, demonstrațiile și excursiile în zonele izolate ale țării!
 • Orice deplasare în zonele turistice să se realizeze în mod organizat prin agențiile de turism acreditate oficial!
 • Să păstreze în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie banii, cărțile de credit și să nu le expună în mod vizibil sau în mașini!
 • Circulația pe drumurile etiopiene este periculoasă. Regulile de circulație nu sunt respectate întotdeauna și numeroase animale traversează adesea drumul. Din aceste motive, numărul accidentelor rutiere este foarte mare.
 • În timpul deplasării cu autoturismul, inclusiv în orașe, geamurile acestuia trebuie să fie permanent închise, iar ușile blocate. În caz de accident/incident să se evite contactul cu populația locală și să se meargă imediat, cu mașina, la postul de poliție cel mai apropiat.
 • Să se respecte anunțurile și recomandările autorităților locale.
 • Să se evite deplasarea cu mijloacele de transport în comun (tren, autobuze, microbuze).
 • Să se evite, mai ales în zilele de vineri, zonele din jurul moscheilor, în toată țara, în special la Addis Abeba.
 • În ciuda măsurilor permanente luate de autorități, se semnalează o creștere a criminalității față de turiștii străini (furturi din buzunare, smulgerea lanțurilor de la gât, a brățărilor, genților, telefoanelor mobile, agresiuni, inclusiv cu arme albe, etc.).
 • În caz de violență, se recomandă să nu se opună rezistență, să se păstreze calmul și să se dispună mereu de o mică sumă de bani pentru a o putea da agresorului.
 • Este strict interzisă fotografierea clădirilor și obiectivelor militare, inclusiv a infrastructurilor rutiere, a sediilor clădirilor oficiale și a reședințelor demnitarilor. Înainte de a efectua o fotografie, este recomandabil să se ceară permisiunea polițistului care, de regulă, se află în apropierea unor astfel de obiective sensibile.

Atenție: În cazul deplasării în R.F.D. Etiopia, MAE vă recomandă vaccinarea împotriva holerei.

Atenție: Vaccinarea împotriva febrei galbene este obligatorie, iar carnetul de vaccinări trebuie prezentat la sosirea pe Aeroportul Bole (conform Regulamentului Sanitar Internațional, accesibil pe Internet la  http://www.who.int/ihr/9789241596664/en/). 

Se recomandă cetățenilor români care doresc să călătorească în Addis Abeba sau în zona cuprinsă între Langano-Awassa-Arba Minch și frontiera kenyană, unde s-au înregistrat cazuri de meningită, să se vaccineze (de preferință cu un vaccin tetravalent ce acționează împotriva meningitei A, C, Y, W135). Pentru informații detaliate cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetățenii români sunt sfătuiți să se adreseze Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile sau să acceseze paginile dedicate de Internet ale acestor instituții la adresele web http://www.insp.gov.ro/ și http://www.cnscbt.ro.

Atenție: Pentru protejarea stării de sănătate a persoanelor care doresc să călătorească în zonele de risc, se recomandă:

 • spălarea frecventă a mâinilor;
 • consumul doar al apei îmbuteliate;
 • aerisirea locuințelor;
 • contactarea imediată a unui , pentru în situațiile în care apar următoarele simptome: dureri de cap, febră, vomă.

 

Link-uri utile

Guvern

 • Parliament www.ethiopar.net
 • Ministry of Foreign Affairs www.mfa.gov.et
 • Ministry of Revenue and Customs Authority www.erca.gov.et
 • Ministry of Finance and Economic Development www.mofed.gov.et
 • Ministry of Education www.moe.gov.et
 • Ministry of Agriculture and Rural Development www.moard.gov.et
 • Ministry of Works and Urban Development www.mwud.gov.et
 • Ministry of Water Resources www.mowr.gov.et
 • Ministry of Mines and Energy www.mome.gov.et
 • Ministry of Labour and Social Affairs www.molsa.gov.et
 • Federal Ministry of Health www.moh.gov.et
 • Ministry of Capacity Building www.mcb.gov.et
 • Ministry of Culture and Tourism www.tourismethiopia.org
 • Central Statistics Agency www.csa.gov.et
 • Ethiopia Radio and Television agency www.erta.gov.et
 • National Metrological Agency www.ethiomet.gov.et
 • Ministry of Culture and Tourism www.tourismethiopia.org
 • Ethiopia Investment Agency http://www.ethioinvest.org

 

Administrația regională

 • Addis Ababa City Administration 

Copyright © Filipnet 2017