Alerta de calatorie Mauritania (20-10-2016)

Mauritania

1. Informații generale

Cetățenii români sunt sfătuiți să evite călătoriile care nu sunt necesare în Mauritania din cauza situației de securitate precare.

În ultima perioadă au fost semnalate mai multe cazuri de răpiri de persoane, ale căror victime au fost turiști europeni, dintre care unul a fost ucis.

Pericolul producerii de atentate teroriste a crescut în ultima perioadă.

Capitala Nouakchott este relativ sigură din punct de vedere al securității.

Cetățenii români sunt sfătuiți cu insistență să evite călătoriile în nordul și estul țării, îndeosebi în zonele de frontieră cu Maroc, Mali și Algeria.

Totodată, trebuie evitată traversarea deșertului fără a anunța autoritățile mauritaniene! Există grupări extremiste care își desfășoară activitatea pe teritoriul acestui stat în regiunile Zouerate, Ouadane, Tichit, respectiv Amourj.

Nu sunt recomandate călătoriile nici în provinciile vestice Dakhlet-Nouadhibou și Inchiri.

Din cauza numărului în creștere al jafurilor și infracțiunilor violente, cu predilecție în locurile publice, cetățenii români sunt sfătuiți să fie precauți.

2. Contactarea autorităților române

România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Mauritania. În calitate de cetățean al Uniunii Europene, cetățenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în țară, din partea misiunilor diplomatice ale țărilor UE cu sediul în Mauritania. Site-ul Comisiei Europene conține informații utile privind protecția consulară de care beneficiază cetățenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale țărilor UE cu reprezentare în acest stat.Cetățenii români care doresc să călătorească în Mauritania sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiți să se adreseze Ambasadei României în Maroc și să își anunțe prezența în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactați în situații de urgență.

Există un Consulat Onorific al României la Nouakchott, care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente, prin contactele cu autoritățile locale, dar care nu poate emite documente de identitate românești sau realiza formalități consulare.

Cetățenii români care ignoră avertismentele MAE și se deplasează în zone de risc, sunt atenționați că o fac pe propria răspundere și vor suporta consecințele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilitățile de intervenție ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.\

3. Alte recomandări

Cetățenii români sunt sfătuiți cu insistență să încheie o asigurare de călătorie, medicală și de viață!

Cetățenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiți să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite orice deplasare pe timpul nopții, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstrațiile, precum și deplasarea în zone izolate ale țării.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărțile de credit și să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în mașini. 
  • Să-și asigure mașinile cu sisteme de alarmă.
  • Să recurgă la operatori turistici acreditați și să nu se îndepărteze de grupul turistic.
  • Să respecte anunțurile sau recomandările autorităților locale!
  • Să se adreseze Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile pentru a obține informații cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.

MAE recomandă cetățenilor români, constrânși să efectueze călătorii în Mauritania, să se informeze în prealabil asupra situației de securitate din zonă, accesând periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).