Alerta de calatorie Egipt (20-10-2016)

Egipt

1. Informații generale

Având în vedere evoluțiile situației de securitate din Egipt și celelalte state din vecinătate, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să evite deplasările care nu sunt necesare în anumite zone și orașe din țară, respectiv Ismailia, Suez, El Arish și Rafah.

MAE recomandă cetățenilor români care efectueză deplasări în Egipt să se informeze, în prealabil, asupra situației de securitate din zonele în care urmează să călătorească!

Urmare evenimentelor recente care au avut loc în Egipt, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să evite temporar călătoriile către Sharm el Sheikh și alte aeroporturi din Peninsula Sinai, ca măsură de precauție, până la clarificarea situației din zonă.  De asemenea, se recomandă evitarea călătoriilor individuale în Egipt la Taba, Mănăstirea Sfânta Ecaterina și oricare alte localități din Sinaiul de Nord.

În cazul călătoriilor în stațiunile turistice, care includ vizitarea siturilor de la Luxor și Aswan și a localităților Cairo și Alexandria, să se recurgă doar la excursiile în grupuri organizate, cu identificarea exactă a operatorului egiptean care cooperează cu agenția de turism din România și să nu se deplaseze neorganizat în alte zone din afara stațiunilor sau a zonelor turistice.

Cetățenii români sunt obligați să se informeze în prealabil la operatorii de turism, ghizii autorizați sau poliția turistică locală asupra posibilităților de înregistrare foto și video a zonelor istorice și siturilor arheologice. Realizarea de capturi foto sau video în anumite zone, fără acordul autorităților poate duce la reținerea persoanei și confiscarea aparaturii.

Totodată, cetățenii români sunt sfătuiți să manifeste prudență în locurile publice, mai ales în zonele cu case de schimb valutar, bănci și localuri/restaurante, precum și în apropierea sediilor unor instituții publice.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să evite consumul de băuturi alcoolice în spațiul public, chiar dacă legal acesta nu este interzis, să manifeste atenție privind vestimentația si să respecte tradițiile specifice în perioada sărbătorilor religioase.

Sunt de evitat, în Cairo, zonele în care sunt amplasate sediile misiunilor diplomatice ale Libiei (vecină cu Ambasada României), Siriei, Sudanului și sediul Ligii Arabe unde pot avea loc demonstrații ad-hoc la sediile unor misiuni diplomatice, Piața Tahrir (zona Down Town) precum și în centrul Alexandriei (în imediata apropiere a Bibliotecii din Alexandria) sau în alte orașe egiptene.

Din cauza stării precare de securitate și a pericolelor permanente de răpire și atacuri armate, sunt interzise cu desăvârșire călătoriile în nordul Peninsulei Sinai și în zonele izolate de la frontierele cu Sudan, Libia și Israel.

FOARTE IMPORTANT!

Începând din data de 25.10.2014, ca urmare a atacurilor teroriste din data de 24.10.2014, a fost instituită stare de urgență în guvernoratul Sinaiul de Nord.

La data de 10 mai 2016, din cauza situației precare de securitate, autoritățile egiptene au prelungit starea de urgență în guvernoratul Sinaiul de Nord pentru o perioadă de încă trei luni, aceasta urmând a expira la 10 august 2016.

Punctul de trecere al frontierei cu Fâșia Gaza, de la Rafah, este închis pe perioadă nedeterminată.

În cea mai mare parte din guvernorat restricția de circulație, în perioada de noapte, este impusă de la ora 23.00 la ora 6.00, cu excepția orașelor Al-Arish și Sheikh Zuweid și a zonelor limitrofe, unde restricțiile de circulație sunt impuse în intervalul 19.00 – 6.00.

La data de 12.04.2015, autoritățile egiptene au adoptat o nouă lege, care prevede PEDEAPSA CU CONDAMNARE PE VIAȚĂ, pentru persoanele care construiesc sau tranzitează tunelele din zonele de frontieră ale Egiptului.

MAE RECOMANDĂ CETĂȚENILOR ROMÂNI SĂ NU UTILIZEZE TUNELURILE SUBTERANE CLANDESTINE PENTRU TRANZITAREA CĂTRE ŞI DINSPRE FÂŞIA GAZA SAU CĂTRE ALTE REGIUNI DIN ZONA DE FRONTIERĂ A EGIPTULUI ŞI SĂ RESPECTE RESTRICȚIILE DE CIRCULAȚIE IMPUSE ÎN ZONELE ÎN CARE ESTE DECRETATĂ STAREA DE URGENȚĂ

Totodată, MAE recomandă cetățenilor români să NU tranziteze teritoriului egiptean spre și dinspre Fâșia Gaza și, cei cu dublă cetățenie, să efectueze deplasarea pe baza documentelor de călătorie eliberate de autoritățile palestiniene, situație în care nu pot beneficia de asistență și protecție consulară din partea autorităților române. 

2. Contactarea autorităților române

Cetățenii români care se deplasează în Egipt sau care se află deja pe teritoriul acestei țări, sunt sfătuiți să se adreseze Ambasadei României în Egipt și să își anunțe prezența în regiune, comunicând coordonatele personale la adresa de e-mail cairoconsulara@yahoo.com, pentru a putea fi contactați în situații de urgență.

Cetățenii români care ignoră avertismentele MAE și se deplasează în zone de risc, sunt atenționați că o fac pe propria răspundere și vor suporta consecințele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilitățile de intervenție ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de carieră în astfel de zone sunt reduse. 

3. Alte recomandări

Pentru situații de urgență MAE vă recomandă să contactați poliția turistică egepteană, la numerele de telefon 25.31.08.55 sau 126, apelabile permanent de la orice telefon din Egipt.

Cetățenii români sunt sfătuiți cu insistență să își încheie asigurare de călătorie, medicală și de viață!

MAE recomandă cetățenilor români care se află deja în Egipt:

  • Să respecte anunțurile și recomandările autorităților locale;
  • Să evite demonstrațiile, locurile aglomerate, precum și arenele de desfășurare a unor competiții sportive;
  • Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfășoară acțiuni de protest pentru a le putea evita;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărțile de credit și să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în mașini;
  • Să respecte tradițiile și obiceiurile locale;
  • Să evite deplasările în perioada furtunilor de nisip, care au loc de regulă în lunile februarie-aprilie;
  • Să se informeze, în prealabil, asupra posibilităților de deplasare spre Cairo, în caz de urgență;
  • Să se adreseze Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile pentru informații cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.
  • Să acceseze periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe, rubrica „Sfaturi de călătorie”.