Alerta de calatorie Costa Rica (20-10-2016)

Costa Rica

1. Informații generale

Ca urmare a creșterii numărului de jafuri și infracțiuni violente în locurile publice la adresa turiștilor, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să manifeste o atenție sporită pentru deplasările în Costa Rica.

Pentru perioada iunie-noiembrie, când este sezonul fenomenelor meteorologice extreme (uragane, taifunuri, cicloane), se recomandă cetățenilor români să manifeste prudență și să respecte cu strictețe sfaturile autorităților locale.

Cetățenii români care sunt constrânși să se deplaseze în Costa Rica sunt sfătuiți să se informeze în prealabil asupra situației de securitate din zonă! În acest sens, pot accesa periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

2. Contactarea autorităților române 

România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Costa Rica. În calitate de cetățean al Uniunii Europene, cetățenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în țară, din partea misiunilor diplomatice ale țărilor UE cu sediul la San Jose.

Site-ul Comisiei Europene conține informații utile privind protecția consulară de care beneficiază cetățenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale țărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetățenii romani care doresc să călătorească în Costa Rica sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiți să se adreseze Ambasadei României în Mexic și să își anunțe prezența în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactați în situații de urgență.

Exista un Consulat Onorific al României la San Jose, care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente, prin contactele cu autoritățile locale, dar care nu poate emite documente de identitate românești sau realiza formalități consulare.

Cetățenii români care ignoră avertismentele MAE și se deplasează în zone de risc, sunt atenționați că o fac pe propria răspundere și vor suporta consecințele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilitățile de intervenție ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

3. Alte recomandări  

Cetățenii romani sunt sfătuiți cu insistență să își încheie o asigurare de călătorie, medicală și de viață! 

Cetățenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiți să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite orice deplasare pe timpul nopții, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstrațiile, precum și deplasarea în zone izolate ale țării.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărțile de credit și să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în mașini. 
  • Să păstreze documentele originale in casetele de valori din hotel si să folosească doar fotocopii ale acestora, incluzând și pagina din pașaport cu ștampila de intrare.
  • Să-și asigure mașinile cu sisteme de alarmă.
  • Să consume numai apă îmbuteliată.
  • Să nu accepte supravegherea sau transportul unor bagaje ale altor persoane, deoarece acestea pot conține droguri.
  • Să nu opună rezistență în cazul unui atac.
  • Să se adreseze Institutului Național de Sănătate Publică - Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile pentru a obține informații cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, din cauză că există riscul apariției febrei denghe si a malariei in sezonul ploios.