Alerta de calatorie Congo (R.D.) (20-10-2016)

Congo R.D.

1. Informații generale

Ministerul Afacerilor Externe avertizează cetățenii români care se află sau intenționează să călătorească pe teritoriul acestui stat asupra riscului de infestare cu febră virală hemoragică (produsă de virusul Ebola), ca urmare a epidemiei cu care se confruntă în ultima perioadă statele din Africa de Vest. Pentru combaterea și prevenirea răspândirii acestui flagel, în zonele afectate s-au dispus ample măsuri profilactice și s-au lansat campanii de informare a populației.

Este de reținut că nu există nici vaccin, nici tratament eficient împotriva virusului Ebola.

Astfel, cetățenii români sunt sfătuiți să evite, pe cât posibil, călătoriile în zonele afectate de epidemie, iar dacă se află deja pe teritoriul acestui stat, să urmărească mesajele emise de autoritățile locale și să respecte regulile de conduită și de igienă recomandate de instituțiile de specialitate. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să consulte site-ul Oficiului pentru Coordonare și Afaceri Umanitare - OCHA (http://ochaonline.un.org/westafrica) sau persoana de legătură a acestei structuri: Rémi DOURLOT, Public Information Officer, Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) – ROWCA, Tel: 221 33 869 8515, Cell: 221 77 569 9653, Email: dourlot@un.org, http://ochaonline.un.org/rowca.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă evitarea deplasărilor ce nu sunt necesare în Republica Democrată Congo. Situația de securitate din această țară este în continuare sensibilă, putând degenera în orice moment.

Cetățenii români sunt sfătuiți să evite deplasările în zonele estice și nord-estice ale țării, în special în zonele de frontieră cu Burundi, Rwanda și Uganda. Se recomandă evitarea intrarii/ieșirii din R.D.Congo prin punctele de frontieră Goma și Bukavu, în cazul în care acestea nu sunt necesare.

În nordul și sudul provinciei Kivu, armata congoleză desfășoară activități militare.

Autoritățile R.D.Congo fac eforturi continue pentru a păstra controlul și securitatea pe întreg teritoriul statului, dar de multe ori grupuri de rebeli înarmați acționează în mod dezorganizat și provoacă incidente soldate cu atacuri armate, răpiri, violuri, furturi și alte violențe.

Riscul acțiunilor teroriste este scăzut, dar trebuie avut în vedere faptul că există un risc general de producere de atacuri teroriste nediscriminatorii în locuri publice.

Cetățenii români care sunt constrânși să se deplaseze în R.D.Congo sunt sfătuiți să se informeze în prealabil asupra situației de securitate din zonă! În acest sens, pot accesa periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

2. Contactarea autorităților române

România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în R.D.Congo. În calitate de cetățean al Uniunii Europene, cetățenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în țară, din partea misiunilor diplomatice ale țărilor UE cu sediul la Kinshasa.

Site-ul Comisiei Europene conține informații utile privind protecția consulară de care beneficiază cetățenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale țărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetățenii romani care doresc să călătorească în R.D.Congo sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiți să se adreseze Ambasadei României în Republica Angola și să își anunțe prezența în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactați în situații de urgență.

Coordonatele ambasadei României în Republica Angola sunt următoarele:

Adresa: Rua Ramalho Ortigao, no. 30, Alvalade

Telefon/Fax: 00244-222.321.076; 222.232.234

Telefon de urgență: + 00244 993 133 100

E-mail: ambromania@netcabo.co.ao

Cetățenii români care ignoră avertismentele MAE și se deplasează în zone de risc, sunt atenționați că o fac pe propria răspundere și vor suporta consecințele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilitățile de intervenție ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

3. Alte recomandări

Cetățenii români sunt sfătuiți cu insistență să își încheie o asigurare de călătorie, medicală și de viață!

Cetățenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiți să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite orice deplasare pe timpul nopții, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstrațiile, precum și deplasarea în zone izolate ale țării.
  • Să consume numai apă îmbuteliată.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărțile de credit și să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în mașini.
  • Mașinile trebuie încuiate și asigurate cu sisteme de alarmă.
  • Să evite fotografierea în zone publice pentru că riscă să fie arestați.
  • Să se adreseze Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile pentru a obține informații cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.
  • Atenție! Autoritățile din R.D.Congo solicită cetățenilor străini să facă dovadă vaccinării împotriva febrei galbene la sosirea pe teritoriul acestui stat.
  • Malaria și holera reprezintă o importantă problemă de sănătate în R.D.Congo.