Alerta de calatorie Malaysia (20-10-2016)

Malaysia

1. Informații generale

Pentru siguranța cetățenilor români care doresc să călătorească în Malaysia, Ministerul Afacerilor Externe recomandă să se manifeste atenție sporită în timpul deplasărilor în această zonă.

Malaysia are o politică extrem de dură în privința combaterii traficului si consumului de droguri. Conform legislației locale, pedeapsa cu moartea se aplică automat (indiferent de naționalitate și de cantitatea transportată) persoanelor implicate în traficul de droguri. Posesorii de droguri sau de stimulente amfetaminice pentru consum propriu se sancționează atât cu închisoarea pe termen lung, cât și cu pedepse corporale.

Având în vedere evenimentele derulate în statul Sabah în ultima perioadă, recomandăm cetățenilor români să evite călătoriile care nu sunt necesare în zona de coastă a statului Sabah și în insulele din zona de est. Aceasta include, dar nu e strict limitată la ea, zona maritimă care înconjoară insula Sipadan, la sud de Semporna.

Amenințarea de securitate cea mai mare se află în aria dintre Sandakan și Tawau, datorită apropierii de arhipelagul Sulu, din sudul Filipinelor. Recomandăm cetățenilor români care se află în această regiune să părăsească zona cât de rapid posibil și să urmeze sfaturile autorităților polițienești locale.

Cetățenii români sunt sfătuiți să fie precauți îndeosebi în timpul călătoriilor în estul țării – Sabah din Borneo, inclusiv în zonele Semporna și insulele Mabul și Sipadan deoarece există un risc general de producere de atacuri teroriste împotriva străinilor. Înainte de o deplasare în această zonă, este indicat să vă anunțați intenția și traseul excursiei la poliția locală, precum și la Ambasada României la Kuala Lumpur.

De asemenea, este recomandat să fie evitate călătoriile la granița cu Thailanda.

Persistă riscul unor atentate teroriste, având în vedere că există elemente ale unor organizații care activează atât în Malaysia, cât și în statele vecine, în special în Indonezia, Thailanda sau Filipine.

MAE avertizează asupra unor infracțiuni frecvente produse pe teritoriul acestui stat, respectiv furtul de documente/din genți/din buzunare, furtul obiectelor din mașini, clonarea cărților de credit și loteriile frauduloase pe internet.

Cetățenii români care doresc să se deplaseze în Malaysia sunt sfătuiți să se informeze, în prealabil, asupra situației de securitate din zonă. În acest sens, este recomandată consultarea periodică a paginii web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro), în special a Rubricii “Sfaturi, alerte de călătorie”.

Avînd în vedere istoricul periculos al regiunii, MAE recomandă evitarea deplasărilor în zona de coastă a statului Sabah și în insulele din zona de est, din Kudat în Tawau, incluzînd (fără a fi limitată la ele) Lankayan, Mabul, Pom Pom, Kapalai, Litigan, Sipadan și Mataking.

Există un pericol ridicat de răpire a cetățenilor străini pe coasta de est a Sabah și în insulele apropiate de Arhipelagul Sulu, în sudul Filipinelor.

Cetățenii care călătoresc în orașul Sandakan și de-a lungul coastei, în sud, către Tawau, trebuie să manifeste atenție sporită. Acest lucru se aplică și în zonele din estul Lahad Datu și în jurul Semporna, ca urmare a confruntărilor din martie 2013 dintre insurgenți și forțele de securitate malaysiene.

2. Contactarea autorităților române

Cetățenii români care intenționează să se deplaseze în Malaysia sau care se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiți să se adreseze Ambasadei României la Kuala Lumpur și să își anunțe prezența în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactați în situații de urgență.

Cetățenii români care ignoră avertismentele MAE și se deplasează în zone de risc pe propria răspundere, pot suporta consecințele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilitățile de intervenție ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

3. Alte recomandări

Cetățenii români sunt sfătuiți cu insistență să își încheie asigurare de călătorie, medicală și de viață!

Cetățenii români care se află în Malaysia sunt sfătuiți să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite manifestațiile cu caracter politic;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărțile de credit și să nu le expună în mod vizibil;
  • Să aibă, în permanență, asupra lor copia actului de identitate, preferabil copia pașaportului turistic;
  • Să aibă o atitudine respectuoasă față de tradițiile și obiceiurile locale;
  • Să respecte cu strictețe anunțurile și recomandările autorităților locale;
  • Pentru informații cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetățenii români sunt sfătuiți să se adreseze Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.