Alerta de calatorie Columbia (20-10-2016)

Columbia

1. Informații generale

Columbia este o țară cu un nivel ridicat de criminalitate și cu manifestări de violență cauzate de trupele de gherilă (FARC, ELN, etc.) și de traficul de droguri. De asemenea, pericolul producerii unor atacuri teroriste este crescut. Din acest motiv, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să evite deplasările care nu sunt necesare în această țară.

De asemenea, pe fondul amplificării epidemiei cu virusul Zika pe teritoriul Columbiei, MAE recomandă cetățenilor români evitarea deplasărilor care nu sunt absolut necesare și luarea tuturor măsurilor de protecție în cazurile în care  călătoriile în  acest stat nu pot fi amânate.

Atacurile cu dispozitive explozive improvizate, precum și răpirile de persoane sunt frecvente.

Astfel, de la începutul anului 2012, au avut loc o serie de atacuri de acest gen, soldate cu numeroși morți și răniți precum: explozia unei camere de hotel în Tolima, explozia unui puț petrolier în Yunde, explozia unei grenade pe aeroportul Santa Barbara de Iscuande, explozia unei mașini capcană și, cazul cel mai grav, explozia prin detonarea de la distanță a cca. 40kg. de explozibil aflate pe o motocicletă, parcată în fața unei stații de poliție din orașul Tumaco. Aceste atacuri pot fi nediscriminatorii la adresa cetățenilor străini.

O altă problemă majoră o reprezintă sechestrările de persoane, fie pentru obținerea unor sume de bani, fie pentru a fi folosite ca monedă de schimb, de către grupările de gherilă. Apreciem că există un risc crescut de răpiri, aceste acțiuni fiind de asemenea, nediscriminatorii la adresa cetățenilor străini.

În cursul anului 2011 au fost reclamate 298 de cazuri de persoane sechestrate, 243 dintre acestea fiind eliberate, 40 aflându-se, încă, în captivitate, iar 15 persoane fiind ucise. În 2011, au fost răpiți 10 cetățeni străini. Numărul străinilor sechestrați sau răpiți este în creștere față de 2010.

În zonele aglomerate (parcări, centre comerciale, benzinării), sau în zonele turistice, pot apărea infracțiuni de tipul înșelăciunilor, furtului din buzunare sau din mașini.

Cetățenii români sunt sfătuiți să manifeste atenție sporită la efectuarea călătoriilor în Columbia și să evite deplasările în zonele rurale, în zonele montane, în regiunile de frontieră, precum și în departamentele din nordul, sudul și estul țării - controlate doar parțial de forțele de ordine columbiene.

MAE recomandă cetățenilor români să folosească operatori turistici acreditați atunci când își planifică o călătorie în Columbia. În acest sens, trebuie să respecte anunțurile sau recomandările autorităților locale și nu trebuie să se îndepărteze de grupul turistic!

2. Contactarea autorităților române

Cetățenii români care se deplasează în Columbia sau se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiți să se adreseze Ambasadei României din Bogota și să își anunțe prezența în regiune, comunicând astfel propriile coordonatele pentru a putea fi contactați în situații de urgență.  

Cetățenii români care ignoră avertismentele MAE și se deplasează în zone de risc, sunt atenționați că o fac pe propria răspundere și vor suporta consecințele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilitățile de intervenție ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

3. Recomandări generale

Cetățenii români care se deplasează în Columbia sunt sfătuiți, cu insistență, să încheie o asigurare de călătorie, medicală și de viață.

MAE recomandă cetățenilor români care se află în Columbia:

 • Să nu accepte supravegherea sau transportul unor bagaje ale altor persoane, deoarece acestea pot conține droguri;
 • Să respecte cu strictețe anunțurile și recomandările autorităților locale;
 • Să evite circulația pe timp de noapte, indiferent de zonă;
 • Să evite locurile aglomerate, demonstrațiile și deplasarea în zone izolate ale țării;
 • Să păstreze în locuri sigure documentele, valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărțile de credit și să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în mașini;
 • Să evite deplasarea cu mijloacele de transport în comun;
 • Să se deplaseze în interiorul țării cu avionul dacă ruta permite acest lucru.
  • Dacă deplasarea cu autoturismul este absolut necesară, atunci aceasta trebuie să se facă doar în cursul zilei;
  • În timpul deplasării cu autoturismul, geamurile acestuia trebuie să rămână tot timpul ridicate, iar ușile, blocate;
  • Este indicată utilizarea exclusivă a autoturismelor care au lipite pe geamuri folie de protecție specială (anti-efracție);
 • Să evite utilizarea taxiurilor ilegale și contactele cu persoane necunoscute;
  • Taxiurile pot fi utilizate numai cu o comandă telefonică transmisă în prealabil. Nu este indicat să fie utilizate în nicio situație taxiurile oprite pe stradă.
 • Să acceseze periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe, rubrica „Sfaturi de călătorie”. 

Pentru informații cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetățenii români sunt sfătuiți să se adreseze Institutului Național de Sănătate Publică - Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.