Alerta de calatorie Madagascar (20-10-2016)

Madagascar

1. Informații generale

În septembrie 2012, s-au înregistrat atacuri armate violente ale grupărilor hoților de vite (DAHALO), soldate cu peste 100 de morți.

În acest context, MAE recomandă evitarea frecventării următoarelor zone: Belo sur Tsiribihina (vest) Betroka (sud) and Ifarantsa and Tsimilahy (sud-est), Parcul Național Andohahela și șoseaua RN13 între Ambovombe și Ihosy.  

Situația politică, caracterizată de instabilitate, rămâne în continuare tensionată și este posibil să aibă loc evoluții neașteptate, care să genereze mișcări de stradă.

În actualul context politic se recomandă evitarea unor zone ca Ambohijatovo, Lac Anosy, Antaninarenina, Analakely și Ankatso, precum și aria adiacentă unităților militare.

Cetățenii români care sunt nevoiți să se deplaseze în Madagascar sau se află deja pe teritoriul acestei țări sunt sfătuiți cu insistență să evite grupurile de demonstranți, precum și zonele aglomerate și să nu se implice în discuții politice sau de orice altă natură, chiar dacă sunt pașnice.

În cazul în care există cetățeni români în zonele în care se înregistrează manifestări violente, sunt sfătuiți să își facă provizii de apă, mâncare și combustibil și să evite deplasările în afara locuinței, până la calmarea situației.

Având în vedere că situația de securitate din nordul Madagascarului este afectată de acțiunile de piraterie practicate la scară largă în special în Golful Aden și în Oceanul Indian,  nu este recomandat să se efectueze   călătorii cu vase de agrement în afara ariilor protejate.

În Madagascar, în perioada ianuarie - martie este sezonul ploios. Vremea extremă se poate manifesta sub formă de cicloane tropicale, ploi abundente și inundații masive.

La 19 aprilie 2011, Comisia Europeană a anunțat faptul că a impus interdicții de operare pe teritoriul UE pentru două avioane Boeing 767-300 aparținând Air Madagascar. Deși restul flotei Air Madagascar operează în spațiul aerian european, Comisia Europeană a exprimat preocuparea pentru siguranța zborului cu aeronavele Air Madagascar și capacitatea autorităților aviației civile locale de a-și exercita responsabilitățile privind siguranța zborului. Informații actualizate despre companiile interzise la operare în spațiul UE se pot accesa pe site-ul: http://air-ban.europa.eu.

Bilharzia, tuberculoza, rabia, ciuma bubonică și malaria sunt boli comune în Madagascar.

În ultima perioadă a fost constatată o creștere a numărului cazurilor de ciumă pneumonică în zonele Miarinarivo și Antananarivo. Acest tip de ciumă se transmite prin contact uman.

Traficul și consumul de droguri sunt pedepsite sever în Madagascar.

Importul și exportul de produse comestibile (inclusiv fructe), plante și animale sunt ilegale. Non-rezidenții pot scoate din Madagascar maximum 1 kg de pietre prețioase și semiprețioase. 

2. Contactarea autorităților române

România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Madagascar. În calitate de cetățean al Uniunii Europene, cetățenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în țară, din partea misiunilor diplomatice ale țărilor UE.

Site-ul Comisiei Europene conține informații utile privind protecția consulară de care beneficiază cetățenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale țărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetățenii români care doresc să călătorească în Madagascar sau se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiți să se adreseze Ambasadei României în Republica Africa de Sud și să își anunțe prezența în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactați în situații de urgență.

Cetățenii români care ignoră avertismentele MAE și se deplasează în zone de risc, o fac pe propria răspundere și vor suporta consecințele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilitățile de intervenție ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse. 

3. Alte recomandări

Cetățenii români sunt sfătuiți cu insistență să își încheie asigurare de călătorie, medicală și de viață!

Cetățenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiți să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite orice deplasare pe timpul nopții, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstrațiile, precum și deplasarea în zone izolate ale țării;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărțile de credit și să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în mașini;
  • Să recurgă la operatori turistici acreditați și să nu se îndepărteze de grupul turistic;
  • Să respecte anunțurile sau recomandările autorităților locale;
  • Să se adreseze Institutului Național de Sănătate Publică - Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile pentru a obține informații cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.