Alerta de calatorie Coasta De Fildes (20-10-2016)

Coasta de Fildeș

1. Informații generale

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să manifeste atenție atunci când călătoresc în Coasta de Fildeș, existând riscuri potențiale de insecuritate.

În ciuda progreselor înregistrate de noile autorități din Coasta de Fildeș în controlul situației interne, persistă focare de tensiune în cartiere mărginașe din capitala economică Abidjan și îndeosebi în regiunile de graniță cu Liberia (sud-vest) și Ghana (est) – zone unde sunt, în continuare, retrași mercenari în slujba fostului președinte Laurent Gbagbo, care se provoacă ocazional jafuri sau acțiuni revanșarde.

Seria atacurilor succesive din 2012, pe linia celor 700 de km de graniță cu Liberia (iulie 2011, septembrie 2011, 20 februarie 2012, 25 aprilie 2012, 8 iunie 2012, 11-12 iunie 2012), a continuat în 2013 (martie-aprilie, localitățile Zilébly și Petit Guiglo), soldându-se cu morți și răniți, cu incendii și jafuri.

Fostul președinte, Laurent Gbagbo, se află tot la Haga, iar partidul său, Frontul Popular Ivorian – susținut de un segment important de populație – a boicotat alegerile municipale și regionale din 21 aprilie 2013 care acuză regimul Ouattara că practică o justiție a “învingătorilor”.

La 19 august 2013, regiunea Gbèkê, Sakassou et Béoumi a fost vizitată de ministrul Apărării, întrucât din cauza insecurității, centura dintre Yamoussoukro (capitala politică) și Béoumi, este considerată periculoasă.

Stabilizarea țării și reconcilierea națională – două dintre obiectivele majore ale programului politic anunțat de președintele Alassane Ouattara – rămân, în continuare, procese nefinalizate.

Autoritățile din Coasta de Fildeș pot solicita cetățenilor străini să facă dovada vaccinării împotriva febrei galbene la sosirea pe teritoriul acestui stat.

În Coasta de Fildeș există riscul îmbolnăvirilor de holeră (în zonele rurale), malarie și SIDA/HIV.

În aceste condiții, MAE recomandă cetățenilor români care se deplasează în Coasta de Fildeș să se informeze în prealabil asupra situației la momentul deplasării și să evite zonele unde există încă riscuri de securitate (zona frontierelor țării și în cartierele periferice ale capitalei economice – Abidjan).

 

2. Contactarea autorităților române

Nu există o misiune diplomatică sau oficiu consular de carieră ale României cu sediul în Coasta de Fildeș. În calitate de cetățeni al Uniunii Europene, cetățenii români pot însă solicita misiunilor diplomatice ale țărilor UE cu reprezentare la Abidjan, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie valabil pentru întoarcerea în țară.

Site-ul Comisiei Europene conține informații utile privind protecția consulară de care beneficiază cetățenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale țărilor UE cu reprezentare în Coasta de Fildeș.

Cetățenilor români care doresc să călătorească în Coasta de Fildeș sau se află deja pe teritoriul acestei țări  li se recomandă să se adreseze Ambasadei României în Senegal, anunțându-și astfel prezența în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactați în situații de urgență

Există un Consulat Onorific al României la Abidjan, care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente, prin contactele cu autoritățile locale, dar care nu poate emite documente de identitate românești sau realiza formalități consulare.

Cetățenii români care ignoră avertismentele MAE și se deplasează în zone de risc, sunt atenționați că o fac pe propria răspundere și vor suporta consecințele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilitățile de intervenție ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

 

3. Alte recomandări

Cetățenii români sunt sfătuiți cu insistență să își încheie asigurare de călătorie, medicală și de viață!

MAE recomandă cetățenilor români care se află deja în Coasta de Fildeș: 

  • Să evite circulația pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstrațiile și deplasarea în zone izolate ale țării.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie banii, cărțile de credit; să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în mașini.
  • Să încuie mașinile și să le asigure cu sisteme de alarmă.
  • Să consume numai apă îmbuteliată sau apă fiartă în prealabil.

Pentru informații cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetățenii români sunt sfătuiți să se adreseze Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.