Alerta de calatorie Libia (20-10-2016)

Libia

1. Informații generale

Având în vedere evoluția îngrijorătoare a situației de securitate din Libia, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cu fermitate cetățenilor români să evite orice fel de călătorie în Libia, iar celor care se află încă pe teritoriul libian să părăsească imediat această țară.

Atenție! Punctele terestre de frontieră cu Egipt, Ciad, Niger, Algeria și Sudan sunt închise.

Singurul punct de trecere a frontierei, care este, de regulă, deschis, este cel cu Tunisia, dar și acesta înregistrează frecvente închideri, cu durate variabile, de cele mai multe ori fără un anunț prealabil.

Situația de securitate din Libia a cunoscut o deteriorare crescândă în ultima perioadă pe întreg teritoriul țării, prin multiplicarea confruntărilor militare dintre grupările rivale majore, extinderea grupărilor teroriste, atât ca număr cât și ca arie de acțiune, precum și înmulțirea spectaculoasă a acțiunilor grupărilor de crimă organizată - crime, jafuri, răpiri în scopuri politice sau pentru răscumpărare (cetățenii străini fiind ținte preponderente), trafic de arme, droguri sau ființe umane.

Ca urmare a războiului civil, trebuie avut în vedere că majoritatea populației posedă arme de foc și sunt frecvente incidentele provocate de folosirea armelor în public, fie ca urmare a unor certuri stradale, fie în contextul celebrării unor evenimente religioase sau politice.

De asemenea, în ultima perioadă s-au înmulțit atacurile grupărilor teroriste asupra terminalelor petroliere din țară, asupra bazelor companiilor străine din domeniul petrolier și, în general, asupra sediilor societăților sau instituțiilor străine, inclusiv asupra ambasadelor.

Evitați în totalitate deplasările în regiunea de est a țării, în zona localităților Benghazi, Derna, Ajdabiya, deoarece există riscuri de atentate teroriste, iar dacă vă aflați deja în aceste localități, părăsiți imediat zona.

O regiune extinsă în jurul orașului Sirte este controlată de grupări teroriste, iar în zona cuprinsă între Tripoli și frontiera tunisiană (în special, Zawia, Sabratha) se înregistrează confruntări armate între grupări teroriste și miliții locale. Evitați cu desăvârșire aceste zone.

Regiunea de sud a Libiei, precum și zonele frontaliere cu Algeria, Niger, Ciad și Sudan prezintă riscuri ridicate de securitate din cauza prezenței grupărilor de crimă organizată și capacității reduse de acțiune a instituțiilor de ordine publică, riscurile de răpire fiind ridicate.

Recomandăm evitarea în totalitate a folosirii rutelor terestre în interiorul țării, unde pot fi întâlnite frecvent puncte de control și baraje instalate de grupări înarmate locale.

Din acest punct de vedere, se recomandă să se evite orice fel de călătorie în Libia, iar celor care se află încă pe teritoriul libian să părăsească imediat această țară.

 

2. Contactarea autorităților române

Cetățenii români care se află deja pe teritoriul Libiei sunt sfătuiți să se adreseze Ambasadei României la Tripoli relocată temporar la Tunis (18, Avenue D*Afrique, El Menzah V, B.P.57-1004-Tunis, telefon de urgență: +216.555.82.610 și +216.24.023.567 , e-mail: tripoli@mae.ro) și să își anunțe prezența în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactați în situații de urgență.

Cetățenii români care au nevoie de asistență consulară se pot adresa și Direcției Relații Consulare a MAE.

Ministerul Afacerilor ExterneDepartamentul ConsularDirecția Relații ConsulareTelefon: + 40 21 319 68 70; + 40 21 319 68 71Fax: + 40 21 319 68 69E-mail: drco@mae.ro

Cetățenii români care ignoră avertismentele MAE și se deplasează în zone de risc, sunt atenționați că o fac pe propria răspundere și vor suporta consecințele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilitățile de intervenție ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

 

3. Alte recomandări

Cetățenii români care se află pe teritoriul Libiei sunt sfătuiți:

  • Să părăsească imediat această țară;
  • Să mențină legătura cu Ambasada României la Tripoli relocată temporar la Tunis;
  • În cazul în care staționarea sau deplasarea pe teritoriul Libiei nu poate fi evitată sub nicio formă și este absolut indispensabilă, sunt sfătuiți cu insistență să își încheie o asigurare medicală, de călătorie sau de viață. De asemenea, să rămână pe cât posibil în locații sigure, să nu iasă pe străzi, să evite locurile în care au loc demonstrații, acțiuni de protest, precum și zonele aglomerate. Indicat este să nu părăsiți domiciliul.