Alerta de calatorie Ciad (20-10-2016)

Ciad

1. Informații generale

Situația politică și de securitate este incertă în Ciad. Pe teritoriul acestui stat au loc frecvent activități teroriste, inclusiv răpiri de persoane, în principal occidentali, care s-au înmulțit pe fondul revenirii în țară a foștilor luptători ciadieni din armata lui Gaddafi și a altora angrenați în activitățile Al Qaida Magrebului Islamic (AQIM) și ale organizației teroriste BoKo Haram din Nigeria, ultima extinzându-și, în ultima perioadă, acțiunile teroriste în mare parte din regiunea sahelo-sahariană. Cele mai periculoase zone sunt cele din nordul Ciadului, spre frontiera libiană. Numai capitala N𠆝jamena prezintă o oarecare securitate, dar numai în cartierele centrale și pe timpul zilei. Trebuie avut în vedere că, din motive de securitate, punctele de frontiera cu Sudan și Libia sunt deseori închise.

În aceste condiții, MAE cere cu insistență cetățenilor români să evite orice călătorie în Ciad.

Cetățenii români care ignoră avertismentele MAE și se deplasează în zone de risc, sunt atenționați că o fac pe propria răspundere și vor suporta consecințele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilitățile de intervenție ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

2. Contactarea autorităților române

Atenție! România nu are misiune diplomatică sau oficiu consular de carieră în Ciad. În calitate de cetățeni ai Uniunii Europene, cetățenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în țară, din partea misiunilor diplomatice ale țărilor UE cu sediul în Ciad.

Site-ul Comisiei Europene conține informații utile privind protecția consulară de care beneficiază cetățenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale țărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetățenii români care se află în Ciad sunt sfătuiți să se adreseze Ambasadei României la Tripoli care a fost relocată temporar  la Tunis și să își anunțe prezența în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactați în situații de urgență.

3. Alte recomandări

Cetățenii români sunt sfătuiți cu insistență să își încheie asigurare de călătorie, medicală și de viață!MAE recomandă cetățenilor români care se află deja în Ciad:

  • Să evite circulația pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstrațiile și deplasarea în zone izolate ale țării.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie banii, cărțile de credit și să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în mașini.
  • Să încuie mașinile și să le asigure cu sisteme de alarmă.
  • Să consume numai apă îmbuteliată sau apă fiartă în prealabil.

Pentru intrarea în Ciad este necesară o dovadă a vaccinării împotriva febrei galbene.Cetățenii români trebuie să țină cont că malaria este o boală foarte răspândită în Ciad. În acest sens este indicat să fie respectate cu strictețe măsurile de igienă.

Pentru informații cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetățenii români sunt sfătuiți să se adreseze Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.