Alerta de calatorie Kenya (20-10-2016)

Kenya

1. Informații generale

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români interesați că, începând cu data de 20.08.2014, Kenya închide frontierele pentru cetățenii care călătoresc dinspre Guineea, Liberia și Sierra Leone, pe fondul multiplicării cazurilor de infestare cu febră virală hemoragică (Ebola). Totodată, compania Kenya Airways suspendă cursele către aceste destinații, începând cu aceeași dată. Astfel, cetățenii români sunt sfătuiți să urmărească mesajele emise de autoritățile locale și să respecte regulile de conduită și de igienă recomandate.

De asemenea, guvernul kenyan a luat hotârârea de a închide temporar punctul de frontieră Suam, care face legătura între Uganda și Kenya.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români, ca urmare a deteriorării stării de securitate din Kenya, a atacurilor asupra turiștilor și a demonstrațiilor, care au loc inclusiv în capitala Nairobi, să evite călătoriile care nu sunt necesare în această țară.

Se înregistrează o creștere a amenințărilor teroriste, răpiri de persoane, numeroase lupte între grupări armate, precum și demonstrații. Atacurile teroriste pot avea loc indiferent de regiuni, inclusiv în zonele frecventate de străini.

De asemenea, a fost observată o accentuare a criminalității cu precădere în marile orașe, datorată înregistrării unor jafuri armate asupra autovehiculelor aflate în trafic. Atacurile se desfășoară cel mai frecvent pe timpul nopții, agresorii fiind organizați în grupuri de motocicliști înarmați cu arme de foc.

Cetățenii români sunt sfătuiți să manifeste prudență deosebită în aeroport, în zona de check-in, unde au fost semnalate numeroase cazuri de sustragere de bunuri.

Recomandăm cetățenilor români să evite zone predilecte de acțiune a teroriștilor (mall-uri, piețe, centrul capitalei Nairobi și orașul Mombasa).

Atacuri armate ale diferitelor bande pot să apară în orice moment, în special în Nairobi și Mombasa.

Cetățenii români sunt sfătuiți să evite, în totalitate, călătoriile în zona de nord a litoralului Kenyei, zonele de frontieră cu Somalia și insulele aflate în aceasta regiune, zona de frontieră cu Sudanul de Sud și Etiopia, deoarece au fost înregistrate atacuri armate ale milițiilor somaleze în interiorul Kenyei, precum și răpiri de persoane.

Cetățenii români sunt sfătuiți să evite îmbarcarea pe nave al căror circuit de navigație se apropie de coasta somaleză a Oceanului Indian, întrucât a crescut riscul capturării acestora de către pirați.

Potrivit Ministerului Sănătății din Kenya, au fost raportate 166 de cazuri de îmbolnăvire dintre care 8 decese datorate holerei, în localitățile Ndege Oriedo, Opapo, Magina din județul Homa Bay, precum și județele Migori, Nairobi și Bomet. Există posibilitatea ca acest focar să se transforme într-o epidemie, din cauza lipsei de igienă și a secetei. În consecință, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să evite, în intervalul următor, zonele afectate și să respecte măsurile de prevenire emise de către autoritățile locale.

Ministerul Sănătății kenian a emis o alertă la punctele de frontieră aeriene, terestre și maritime ale Kenyei, spitale și autorități locale pentru a sesiza imediat autoritățile competente privind cazuri medicale cu simptome ale febrei galbene.Ministerul Afacerilor Externe avertizează cetățenii români care vizitează Kenya asupra existenței unor cazuri de febră galbenă și informează asupra obligativității vaccinării împotriva acesteia.. 

2. Contactarea autorităților române

Cetățenii români care sunt nevoiți să se deplaseze în Kenya sau se află deja pe teritoriul acestei țări, sunt sfătuiți să se adreseze Ambasadei României la Nairobi și să își anunțe prezența în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactați în situații de urgență.

Cetățenii români care ignoră avertismentele MAE și se deplasează în zone de risc, o fac pe propria răspundere și vor suporta consecințele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilitățile de intervenție ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

3. Alte recomandări

Cetățenii români sunt sfătuiți cu insistență să își încheie o asigurare de călătorie, medicală și de viață!

Cetățenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiți să respecte următoarele recomandări

  • Să evite orice deplasare pe timpul nopții, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstrațiile, cartierele mărginașe ale capitalei, precum și deplasarea în zone izolate ale țării.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărțile de credit și să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în mașini.
  • Să recurgă la operatori turistici acreditați și să nu se îndepărteze de grupul turistic.
  • Să respecte anunțurile sau recomandările autorităților locale!
  • Sa se informeze, în prealabil, asupra situației medicale din zonă!
  • Să se adreseze Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile pentru a obține informații cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.

Urmarea funcționării defectuoase a serviciilor publice, au apărut focare de febră tifoidă și hepatită. În cazul în care deplasarea în această țară este absolut necesară, recomandăm vaccinarea împotriva acestor boli. Pentru a evita situațiile neplăcute care pot să apară în timpul deplasării dumneavoastră în Kenya, este indicat să vă informați în prealabil asupra situației de securitate din zonă!

În acest sens, accesați periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).