Alerta de calatorie Burundi (20-10-2016)

Burundi

1. Informații generale

Din cauza situației politice instabile din Burundi, determinată de numeroase conflicte violente între forțele de securitate și rebeli, care au caracter de continuitate din luna decembrie 2015, recomandăm cetățenilor români să evite călătoriile în Burundi, iar celor aflați pe teritoriul burundez să părăsească imediat țara.

Există un risc permanent de producere a unor ambuscade organizate de grupări rebele înarmate.

De asemenea, se recomandă cetățenilor români să evite deplasările în zonele de frontieră cu Republica Democratică Congo.

Atenționăm cetățenii români că în Burundi, mai ales în capitala Bujumbura, sunt frecvente actele de tâlhărie și furturile de mașini.

2. Contactarea autorităților române

România nu are reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Burundi. În calitate de cetățean al Uniunii Europene, cetățenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în țară, din partea misiunilor diplomatice ale țărilor UE cu sediul în Burundi.

Site-ul Comisiei Europene conține informații utile privind protecția consulară de care beneficiază cetățenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale țărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Dacă sunteți nevoiți să vă deplasați în Burundi sau vă aflați deja pe teritoriul său, vă recomandăm să vă adresați Ambasadei României în Kenya și să vă anunțați prezența în regiune, comunicând coordonatele dumneavoastră pentru a putea fi contactați în situații de urgență.

Atenționăm cetățenii români care ignoră avertismentele MAE și se deplasează în zone de risc, că își asumă propria răspundere și vor suporta consecințele unor astfel de călătorii, care pot decurge în urma unei situații de criză în care sunt implicați.

3. Alte recomandări

Vă recomandăm cu insistență să vă încheiați asigurare de călătorie, medicală și de viață atunci când vă deplasați în Burundi!

Cetățenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiți să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite circulația pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstrațiile și deplasarea în zone izolate ale țării.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărțile de credit și să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în mașini.
  • În cazul călătoriilor, să păstreze atenția asupra bagajelor pe întreaga durată a deplasării.
  • În cazul în care cetățenii români sunt nevoiți să călătorească în Burundi, în special în afara capitalei Bujumbura, sunt sfătuiți să contacteze biroul ONU din Burundi (tel. + 257 222 193 42). ONU și SUA sfătuiesc personalul lor să călătorească într-un convoi de cel puțin două vehicule.
  • Vă recomandăm să vă informați în prealabil asupra situației medicale din zonă! Pentru informații cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresați Institutului Național de Sănătate Publică - Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.