Alerta de calatorie Brazilia (20-10-2016)

Brazilia

1. Informații generale

Ministerul Afacerilor Externe informează că Organizația Mondială a Sănătății a declarat existența unei epidemii de Febră Dengue la nivelul întregului teritoriu brazilian. Până în prezent au fost raportate peste 745 de mii de cazuri de persoane infectate cu unul dintre cele patru tipuri de virus la nivelul întregului teritoriu, estimându-se că frecvența infectării este de 1 caz la fiecare 12 secunde.

Sunt afectate în special sudul, estul și centrul țării, statul brazilian Sao Paulo înregistrând cel mai mare număr de persoane infectate, respectiv 401.564.

Febra Dengue se transmite exclusiv prin înțepătură de țânțar, nefiind, în cele mai multe cazuri, mortală. Perioada de incubație a virusului este de 3 până la 14 zile, simptomele putând fi remarcate uneori doar după revenirea din zone cu risc de infecție.

Se cunosc 4 tipuri diferite ale virusului, după însănătoșire, persoana infectată cu unul dintre acestea dezvoltând imunitate la tipul de virus care a provocat infecția. Cu toate acestea, rămâne vulnerabilă la infecția cu celelalte tipuri de virus. Persoanele având o imunitate slabă și cele care au mai fost infectate cu alte tulpini ale virusului prezinta un risc crescut de hemoragie internă sau șoc Dengue, acestea putând rezulta în deces.

Simptomele bolii sunt febra, durerile de cap, erupțiile cutanate similare celor care apar în cazul rujeolei, dureri musculare și articulare. În cazul copiilor, simptomele sunt similare celor ale gripei și gastroenteritei.

Tratamentul infecției cu Febră Dengue variază, în funcție de gradul de severitate al bolii, de la simpla creștere a aportului de lichide și până la transfuzii de sânge (în cazurile severe).

În cazul în care manifestați simptome asociate Febrei Dengue, vă recomandăm să vă prezentați în cel mai scurt timp la o unitate medicală pentru diagnosticare și tratament.

România are în Brazilia două reprezentanțe consulare, care pot oferi îndrumare eventualilor cetățeni români afectați, respectiv Consulatul General al României la Rio de Janeiro (care poate fi contactat la telefonul de urgență +55 21 9 9180 4466) și Secția Consulară a Ambasadei României la Brasilia (care poate fi contactată la telefonul de urgență +55 61 84108699).

Ca urmare a creșterii numărului de jafuri și infracțiuni violente în locurile publice la adresa turiștilor, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să fie extrem de precauți atunci când călătoresc în Brazilia.

Nivelul criminalității este extrem de ridicat, în special în marile orașe, printre care capitala Brasilia, Rio de Janeiro, Sao Paulo și Copacabana.

O intensificare a violenței a fost înregistrată în Rio de Janeiro, unde atacurile armate în scop de jaf și de viol au cuprins toate cartierele metropolei, inclusiv cele turistice (Copacabana și Ipanema). În zonele sărace rămâne ridicată rata mortalității violente, cauzată de reglările de conturi între traficanți.

Sao Paulo rămâne în centrul atenției pentru rata ridicată a asasinatelor în scop de jaf sau de reglare de conturi. Potrivit datelor poliției, cca. 8-10 asasinate au loc zilnic, iar aria acestora s-a extins. Aceeași situație se regăsește și în Salvador de Bahia.

Pentru siguranța dumneavoastră, vă recomandăm să fiți extrem de prudenți, mai ales în perioadele în care au loc festivități publice.

 

2. Contactarea autorităților române

Vă recomandăm să vă adresați Ambasadei României din Brasilia sau Consulatului General al României la Rio de Janeiro și să vă anunțați prezența în regiune, comunicând coordonatele dumneavoastră, pentru a putea fi contactați în situații de urgență.

Cetățenii români care ignoră avertismentele MAE și se deplasează în zone de risc, sunt atenționați că o fac pe propria răspundere, având în vedere că posibilitățile de intervenție ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

 

3. Alte recomandări

Vă recomandăm cu insistență să încheiați o asigurare de călătorie, medicală și de viață atunci când vă deplasați în Brazilia! De asemenea, pentru că majoritatea spitalelor braziliene nu acceptă decontarea costurilor în baza asigurărilor de sănătate, este important să aveți la dumneavoastră o sumă de bani minimă alocată cheltuielilor medicale pe care să le decontați ulterior de la asigurator. Cetățenii români care se află pe teritoriul acestei țări sunt sfătuiți să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite orice deplasare pe timpul nopții, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstrațiile, precum și zonele izolate ale țării.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărțile de credit și să nu le expună în mod vizibil.
  • Să recurgă la operatori turistici acreditați și să nu se îndepărteze de grupul turistic.
  • să utilizeze repelent și alte mijloace de protecție împotriva înțepăturilor de țânțar,
  • Să se adreseze Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile pentru a obține informații cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate,
  • Febra dengue nu poate fi combătută prin vaccinare.

Numărul cazurilor înregistrate pe teritoriul Braziliei este în prezent de 745 de mii (aproximativ 367 de cazuri/100.000 locuitori), creșterea față de media înregistrată în 2014 fiind de 234%. În primele 15 săptămâni ale anului 2015 au fost confirmate 229 decese cauzate de Dengue, existând o creștere cu 44,9% față de aceeași perioadă din 2014 (158 decese).

Cele mai multe îmbolnăviri se înregistrează în sud-estul și în zona central-estică Braziliei, unde incidența infecției cu Dengue este de peste 560 de cazuri/100.000 locuitori. În regiunile de nord-est, nord și sud, numărul persoanelor infectate este de aproximativ 160-170/100.000 locuitori. Statul brazilian Sao Paulo are cel mai mare număr de persoane infectate, respectiv 401.564.

În Districtul Federal, unde se află capitala Brasilia, au fost confirmate 3.578 de cazuri de Dengue.