Alerta de calatorie Bangladesh (20-10-2016)

Bangladesh

1. Informații generale

MAE recomandă cetățenilor români să evite călătoriile care nu sunt necesare în Bangladesh, din cauza situației politice instabile din această țară, care poate degenera în conflicte violente.

Rata infracțiunilor a crescut în ultima perioadă în această țară. Jafurile armate și furturile sunt obișnuite în Bangladesh, mai ales în zonele frecventate de străini, cum ar fi Gulshan și Banani.

Au fost înregistrate cazuri de răpiri de persoane, în special copii și oameni de afaceri.

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Bangladesh nu poate fi exclus din fața acestei amenințări.

Cetățenii români sunt sfătuiți să recurgă la operatori turistici acreditați dacă doresc să călătorească în Bangladesh și, odată ajunși în această țară, să nu se îndepărteze de grupul turistic.

2. Contactarea autorităților române

România nu are misiune diplomatică sau oficiu consular de carieră în Bangladesh. În calitate de cetățean al Uniunii Europene, cetățenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în țară, din partea misiunilor diplomatice ale țărilor UE cu sediul în Bangladesh.

Site-ul Comisiei Europene conține informații utile privind protecția consulară de care beneficiază cetățenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale țărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetățenii români care doresc să călătorească în Bangladesh sau care se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiți să se adreseze Ambasadei României la New Delhi și să își anunțe prezența în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactați în situații de urgență.

Cetățenii români care ignoră avertismentele MAE și se deplasează în zone de risc, sunt atenționați că își asumă propria răspundere și vor suporta consecințele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilitățile de intervenție ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

3. Alte recomandări 

MAE recomandă cu insistență cetățenilor români să își încheie asigurare de călătorie, medicală și de viață!

Cetățenii români care se află pe teritoriul Bangladesh sunt sfătuiți să respecte următoarele recomandări:

  • Să respecte cu strictețe anunțurile și recomandările autorităților locale;
  • Să respecte tradițiile și obiceiurile locale;
  • Să evite circulația pe timp de noapte, indiferent de zonă;
  • Să evite zonele aglomerate, în care se desfășoară mitinguri, manifestații politice;
  • Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfășoară acțiuni de protest pentru a le putea evita;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărțile de credit și să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în mașini;
  • Să nu își lase bagajele nesupravegheate;
  • Mașinile trebuie încuiate și asigurate cu sisteme de alarmă;
  • Să țină cont de faptul că în Bangladesh, din cauza ploilor musonice, multe zone din țară pot deveni impracticabile;  
  • Să se adreseze Institutului Național de Sănătate Publică - Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile pentru a obține informații cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.