Alerta de calatorie Arabia Saudita (20-10-2016)

Arabia Saudită

1. Informații generale

Atragem atenția cetățenilor români care doresc să călătorească în Regatul Arabiei Saudite că există un risc crescut al atacurilor teroriste.

Atacurile teroriste pot viza obiective strategice, personalități locale, dar și turiști străini – în speță occidentali sau cetățenii care lucrează în cadrul companiilor străine din această țară.

Principalul factor de risc îl reprezintă organizația teroristă Al Qaeda, care își are baza în Yemen-ul vecin și militanții și simpatizanții locali ai grupării radicale sunnite ISIS.

Se mențin în continuare factori de risc la adresa cetățenilor străini care își desfășoară activitatea pe platformele petroliere din Regatul Arabiei Saudite, care pot duce la răpiri de persoane. Astfel, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să se informeze, în prealabil, la autoritățile competente din zona de reședință asupra situației de securitate existente.

Se recomandă stabilirea în permanență a legăturii cu Ambasada României la Riad și cu organele de poliție, precum și evitarea locurilor aglomerate din spațiile publice. În eventualitatea dislocării unor efective de pază și securitate pe anumite căi de comunicații sau în anumite zone, se recomandă cooperarea cu acestea.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să își înregistreze prezența la Ambasada României la Riad și să transmită inclusiv coordonatele personale de la locul de muncă.

 

2. Contactarea autorităților române

Dacă doriți să călătoriți în Arabia Saudită sau vă aflați deja pe teritoriul său, vă recomandăm ferm să vă adresați Ambasadei României din Arabia Saudită la telefonul 00966 1126 304 56 sau 00966 533 831 607 și să vă anunțați prezența în regiune, comunicând coordonatele dumneavoastră pentru a putea fi contactați în situații de urgență.

Atenționăm cetățenii români care ignoră avertismentele MAE și se deplasează în zone de risc, că o fac pe propria răspundere și vor suporta consecințele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilitățile de intervenție ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse. 

3. Alte recomandări

Vă recomandăm cu insistență să vă încheiați asigurare de călătorie, medicală și de viață atunci când vă deplasați în Arabia Saudită!

Pentru siguranța dumneavoastră, în cazul în care călătoriți sau vă aflați deja în această țară:

  • Manifestați în permanență un grad sporit de vigilență;
  • Respectați cu strictete codul islamic privind îmbrăcămintea evitând astfel lezarea sensibilităților locale;
  • Evitați locurile publice și hotelurile care nu au un sistem de protecție adecvat;
  • Evitați locurile în care prezența cetățenilor occidentali este neobișnuită (adunări locale/tribale, aglomerări religioase din proximitatea moscheelor, piețe locale etc)
  • Nu va deplasați pe timpul nopții, in cartiere periferice sau in zone izolate ale țării;
  • Recurgeți la operatori turistici acreditați atunci când vă planificați o călătorie în Arabia Saudită;
  • Nu vă implicați în dispute;
  • Pentru informații cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresați Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Pentru a evita situațiile neplăcute care pot apărea în cadrul deplasării dumneavoastră în Arabia Saudită, este indicat să vă informați în prealabil asupra situației de securitate din zonă! În acest sens, accesați periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Ministerul Afacerilor Externe reitereaza cetățenilor români recomandările de a consulta informațiile furnizate prin intermediul aplicației ‚ Călătorește în siguranță’ – care poate fi descarcată pe orice telefon mobil de tip smartphone și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare ‘ Un SMS îți poate salva viața !’