Alerta de calatorie Algeria (20-10-2016)

Algeria

1. Informații generale

Pentru siguranța cetățenilor români care doresc să se deplaseze în Algeria, Ministerul Afacerilor Externe recomandă să se manifeste atenție sporită în locurile publice.

În decursul anului 2012, pe fondul instabilității situației securitare din nordul Mali, activitatea teroristă din Algeria a cunoscut o oarecare intensificare, autoritățile locale acționând pentru contracararea fenomenului în diverse regiuni ale țării.

Amenințarea teroristă și pericolul răpirii unor persoane, inclusiv cetățeni străini, rămân actuale.

Autoritățile algeriene mențin starea de alertă a forțelor de intervenție la un nivel ridicat.

În zona Kabylie, județele Tizi-Quzoun, Bouira și Boumerdes, există încă nuclee teroriste. Față de această situație, Ministerul Afacerilor Externe atenționează cetățenii români care călătoresc în Algeria, de a evita deplasarea în cele 3 județe. Dacă, totuși, sunt nevoiți să efectueze călătoria, sunt sfătuiți să solicite măsuri suplimentare de securitate de la firmele angajatoare (străine sau românești) și de la autorități. Atenționarea este valabilă și pentru departamentele algeriene de la frontiera cu Tunisia și Libia (în special). 

Pentru a evita situațiile neplăcute care pot apărea în timpul deplasării dumneavoastră în Algeria, este indicat să vă informați, în prealabil, asupra situației de securitate din zonă! În acest sens, vă recomandăm să accesați periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe(www.mae.ro).

2. Contactarea autorităților române

Dacă sunteți nevoiți să vă deplasați în Algeria sau vă aflați deja pe teritoriul acestei țări, vă sfătuim să vă adresați Ambasadei României la Alger și să vă anunțați prezența în regiune, comunicând coordonatele dumneavoastră pentru a putea fi contactați în situații de urgență.

Atenționăm cetățenii români care ignoră avertismentele MAE și se deplasează în zone de risc, că o fac pe propria răspundere și vor suporta consecințele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilitățile de intervenție ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

3. Alte recomandări

Vă recomandăm cu insistență să vă încheiați asigurare de călătorie, medicală și de viață!

Pentru siguranța dumneavoastră, în cazul în care sunteți nevoit să călătoriți în Algeria:

  • Respectați anunțurile sau indicațiile autorităților locale, în toate împrejurările.
  • Evitați circulația pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstrațiile și deplasarea în zone izolate ale țării.
  • Păstrați în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărțile de credit și nu le expuneți în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în mașini.
  • Respectați tradițiile și obiceiurile locale. Persoanele de sex feminin sunt sfătuite să adopte o ținută și un comportament decent în public.
  • Recurgeți la operatori turistici acreditați și nu vă îndepărtați de grupul turistic.
  • Pentru informații cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresați Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.