Alerta de calatorie Africa De Sud (20-10-2016)

Africa de Sud

1. Informații generale

Pentru siguranța cetățenilor români care doresc să călătorească în Africa de Sud, Ministerul Afacerilor Externe recomandă să se manifeste atenție sporită în timpul deplasărilor pe teritoriul acestui stat din cauza nivelului de criminalitate foarte ridicat.

Cetățenii români sunt sfătuiți să evite locurile aglomerate din Johannesburg, Pretoria, precum și în township-uri (Alexandra, Soweto, Mamelodi, Shunshanguve etc.).

În Johannesburg, este indicat ca cetățenii români să evite zonele Berea și Hillbrow. În Cape Town este indicat ca cetățenii români să evite township-urile: Khayelitsha, Guguletu, Nyanga etc.

Pentru a evita situațiile neplăcute care pot apărea în cadrul deplasării în Africa de Sud, este indicat ca cetățenii români să se informeze, în prealabil, asupra situației de securitate din zonă!

În ultima perioadă, s-a înregistrat o recrudescență a mișcărilor sociale (greve, demonstrații) unele dintre ele fiind caracterizate de aspecte de violență extremă. Pe acest fond, trebuie evitată frecventarea zonelor miniere și a celor care se confruntă cu mișcări sociale de protest sau revendicative. În acest scop, se impune consultarea frecventă a media sud-africane pentru determinarea zonelor de evitat.

2. Contactarea autorităților române

Cetățenii români care doresc să călătorească în Africa de Sud sau care se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiți să se adreseze Ambasadei României la Pretoria sau Consulatului General de la Cape Town și să își anunțe prezența în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactați în situații de urgență.

Cetățenii români care ignoră avertismentele MAE și se deplasează în zone de risc, sunt atenționați că își asumă propria răspundere și vor suporta consecințele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilitățile de intervenție ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

3. Alte recomandări

MAE recomandă cu insistență cetățenilor români să își încheie asigurare de călătorie, medicală și de viață!

Cetățenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiți să respecte următoarele recomandări:

 • Să respecte cu strictețe anunțurile și recomandările autorităților locale;
 • Să evite circulația pe timp de noapte, indiferent de zonă;
 • Să evite zonele aglomerate, în care se desfășoară mitinguri, manifestații politice;
 • Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfășoară acțiuni de protest pentru a le putea evita;
 • Să recurgă la operatori turistici acreditați.
 • Să nu se îndepărteze de grupul turistic și să respecte anunțurile sau indicațiile autorităților locale;
 • Să se deplaseze numai cu mijloace de transport puse la dispoziție de hoteluri sau operatori de turism și să facă cumpărături doar în mall-uri securizate (recomandare pentru turiști);
 • Să păstreze în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărțile de credit și să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în mașini;
 • Mașinile trebuie încuiate și asigurate cu sisteme de alarmă;
 • Să se adreseze Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile pentru a obține informații cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate;
 • Să acceseze periodic pagina web a MAE (www.mae.ro), rubrica „Sfaturi de călătorie”.