Alerta de calatorie Afghanistan (20-10-2016)

Afganistan

1. Informații generale

Ținând cont de evoluțiile stării de insecuritate din Afganistan, pe fondul atentatelor teroriste, MAE recomandă cetățenilor români să evite călătoriile în această țară.

În prezent, există riscul producerii de noi atentate teroriste inclusiv în zonele frecventate de turiștii străini. Riscul răpirilor în această țară este foarte ridicat.

MAE recomandă cetățenilor români care sunt nevoiți să se deplaseze în Afganistan, să se informeze, în prealabil, la misiunile diplomatice ale României la Kabul și la Islamabad asupra situației de securitate din zonă și să fie extrem de prudenți pe toată durata prezenței lor în această țară.

2. Contactarea autorităților române

Cetățenii români care se deplasează în Afganistan sau care se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiți să se adreseze Ambasadei României la Kabul și să își anunțe prezența în regiune, comunicând astfel propriile coordonatele pentru a putea fi contactați în situații de urgență.

Cetățenii români care ignoră avertismentele MAE și se deplasează în zone de risc, sunt atenționați că își asumă propria răspundere și vor suporta consecințele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilitățile de intervenție ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

3. Alte recomandări

MAE recomandă cu insistență cetățenilor români să își încheie asigurare de călătorie, medicală și de viață!

Cetățenii români care se află pe teritoriul Afganistan sunt sfătuiți să respecte următoarele recomandări:  

  • Să respecte cu strictețe anunțurile și recomandările autorităților locale;
  • Să respecte tradițiile și obiceiurile locale;
  • Să evite circulația pe timp de noapte, indiferent de zonă;
  • Să evite zonele aglomerate, în care se desfășoară mitinguri, manifestații politice sau în care există concentrări masive de forțe de securitate și să nu staționeze în zonele din apropierea unor instituții guvernamentale;
  • Să contacteze secția consulară a ambasadei la numarul de telefon 0793.197.448, pentru a afla zonele în care se desfășoară acțiuni de protest pentru a le putea evita.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărțile de credit și să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în mașini;
  • Mașinile trebuie încuiate și asigurate cu sisteme de alarmă;
  • Să se adreseze Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile pentru a obține informații cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.